Οικονομία

Μαχαίρι στις συντάξεις έως και 62% για συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη

Μαχαίρι στις συντάξεις έως και 62% για συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη Μαχαίρι στις συντάξεις έως και 62% για συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη
Μαχαίρι στις συντάξεις έως και 62% για συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη Μειωμένες από 10% έως και 62% συντάξεις θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ από την ίδια χρονιά έως το 2022 θα προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο (και 1 έτος από το 2022) στα χαμηλότερα όρια ηλικίας που εξακολουθούν να ισχύουν για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, έτσι ώστε κανένας να μην έχει κίνητρο να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.

Μειώσεις σε κύριες συντάξεις, διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση εισφορών, αλλά και άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις 30 Ιουνίου, είναι μερικά μόνο για μέτρα που απαιτούν οι δανειστές σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Παράλληλα, δεν δέχονται καμία παρέμβαση στην αγορά εργασίας, αλλά ούτε και αύξηση του κατώτατου μισθού έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, τις όποιες αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει πρώτα να τις εγκρίνουν οι ίδιοι και στη συνέχεια να προχωράει η εφαρμογή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους ζητείται να υπάρξει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 0,25 – 0,5% του ΑΕΠ (450 – 900 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα για το 2016 ζητείται επιπλέον μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που προτείνονται για να επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι:

*    Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση των πέναλτυ, για όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά.
*    Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των ταμείων που έμειναν εκτός, με παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Το μέτρο αυτό προφανώς επηρεάζει το ταμείο των αστυνομικών (ΤΕΑΠΑΣΑ), που εξαιρέθηκε από την ενοποίηση, όπως επίσης και όλα τα ταμεία που έχουν μετατραπεί σε επαγγελματικά.
*    Κατάργηση το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016.
*    Πάγωμα έως το 2021 των όποιων αυξήσεων στις κύριες συντάξεις, προέβλεπε ο «νόμος Λοβέρδου».
*    Χορήγηση της βασικής σύνταξης, μαζί με την ανταποδοτική, από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά, μόνο σε όσους βγουν στη σύνταξη και είναι άνω των 67 ετών.
*    Αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συνταξιούχους, από 4% που είναι σήμερα, σε 6%, τόσο για κύριες, όσο και για επικουρικές.
*    Ενσωμάτωση των εισφορών για όλα τα Ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
*    Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών που μεταφράζεται σε μελλοντική μείωση των συντάξεων.
*     Διεύρυνση και εκσυγχρονισμός των εισφορών και της ασφαλιστικής βάσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
*    Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση παροχών (συντάξεων) είτε με αύξηση εισφορών
*    Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.