Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί η σύμβαση εργασίας της «μίας ημέρας»

ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί η σύμβαση εργασίας της «μίας ημέρας» ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί η σύμβαση εργασίας της «μίας ημέρας»
ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί η σύμβαση εργασίας της «μίας ημέρας» Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΔΙΕ και ζητά να παρέχουν μόνιμη, εξαρτημένη εργασία και δικαιούνται συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και την κατάργηση της αντεργατικής-μεσαιωνικής σύμβασης της μιας μέρας

Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) συστάθηκε με το χουντικό νόμο 598/68. Σύμφωνα με το καταστατικό του βασικός σκοπός του ήταν η οργάνωση και διεξαγωγή Ιπποδρομιών καθώς και η διαχείριση των ιπποδρομιακών στοιχημάτων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με το Π.Δ. 56/1999. Από την ίδρυσή του, στον ίδιο το νόμο του 1968, θεσμοθετείται για πρώτη φορά, μια μεσαιωνική μορφή ελαστικής εργασίας, οι εργαζόμενοι ως «προσωπικό ευκαιριακά απασχολούμενο που προσλαμβάνεται με σύμβαση μιας (1) μέρας» (!) «για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων».

Τι σημαίνει σύμβαση μιας μέρας: Εργαζόμενοι οι οποίοι υπογράφουν – εργάζονται – υπογράφουν – απολύονται, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (άδειες, επιδόματα, τριετίες, δικαίωμα στη σύνταξη), πολλά χρόνια πριν από τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Εργαζόμενοι με σύμβαση μιας μέρας, ενώ στην πραγματικότητα, από την πρώτη πρόσληψή τους έως και σήμερα αυτοί οι εργαζόμενοι παρέχουν εργασία με καθήκοντα ίδια με αυτά των μονίμων συναδέλφων που εντάσσονται στο τακτικό προσωπικό του οργανισμού.

Από το Σεπτέμβριο του 2004, οι εργαζόμενοι παλεύουν να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Οργανισμού. Με ευθύνη των διοικήσεων, η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου δεν έγινε ποτέ. Σήμερα, παρά τις θετικές αποφάσεις του ΑΣΕΠ και των δικαστηρίων υπέρ τους, που αποδεικνύουν το αυταπόδεικτο, ότι ουσιαστικά είναι όλοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι της μιας μέρας αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, μπροστά στην κατάσταση της ιδιωτικοποίησης και της εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ.

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και διεκδικεί μαζί τους:
· Κατάργηση του χουντικού νόμου 598/68. Όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΔΙΕ, παρέχουν μόνιμη, εξαρτημένη εργασία και δικαιούνται συμβάσεις αορίστου χρόνου.
· Κατάργηση της αντεργατικής-μεσαιωνικής σύμβασης της μιας μέρας (ιδρυτικός νόμος 598/68) και μόνιμη εργασία για όλους τους συμβασιούχους.
· Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ - εξυγίανση και δημόσιο χαρακτήρα στη λειτουργία του οργανισμού.