Οικονομία

Εκδήλωση της ΟΤΟΕ για τις τράπεζες, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Εκδήλωση της ΟΤΟΕ για τις τράπεζες, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό Εκδήλωση της ΟΤΟΕ για τις τράπεζες, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό
Εκδήλωση της ΟΤΟΕ για τις τράπεζες, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό Εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) για την παρουσίαση νέων προτάσεων στην εποχή της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Η εκδήλωση είχε στόχο την κάλυψη 3 θεματικών ενοτήτων ειδικότερα, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, τις εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες και το ασφαλιστικό σύστημα του τραπεζικού κλάδου.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη ως κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση στην ομιλία της αφού έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης άμεσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και για μια αποτελεσματική συμφωνία η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την αποκατάσταση της ρευστότητας και σταθερότητας που θα επιτρέψει να μπει η χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Η κυρία Κατσέλη έκανε λόγο για ανάγκη προώθησης και υπηρέτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που σημαίνει ότι οι πηγές αύξησης του εθνικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές και όχι η κατανάλωση και οι κατασκευές ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπει ως στόχος η αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 12% που είναι σήμερα στο πάνω από 20% εντός μιας πενταετίας ή έστω μιας επταετίας. Γιατί όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη ακόμα και αν μηδενιστεί όλο μας το χρέος αν δεν θέσουμε στέρεες και υγιείς βάσεις για την παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας το πρόβλημα της υπερχρέωσης θα επανέλθει ξανά σε λίγα χρόνια.

Όπως τόνισε η κυρία Κατσέλη οι παραπάνω στόχοι θα συμβάλλουν θετικά και στο θέματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ενώ επίσης μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης εργασιακής ειρήνης που θα πρέπει να είναι προτεραιότητα ενώ σημαντική επίσης ανέφερε πως θα είναι η θέσπιση ενός απλού διαφανούς και σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου το οποίο θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος που θα ρυθμίζει τις επενδύσεις.

Η πρώην υπουργός επίσης για το εργασιακό περιβάλλον δήλωσε ''Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν υπερβάσεις απ'όλους. Απαιτείται να προωθηθεί ένας οργανωμένος διάλογος όπως αυτός σήμερα και από το συνδικαλιστικό κίνημα και από τις εργοδοτικές ενώσεις για τις θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για το δημόσιο συμφέρον στη χώρα. Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει και την προώθηση ενός νέου ρόλου των ίδιων των τραπεζών''.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να επιτελέσει το τραπεζικό σύστημα σήμερα που θα πρέπει να είναι σταθεροποιητικός και αναπτυξιακός και κάλεσε τις τράπεζες να μην έχουν ως αποκλειστική επιδίωξη την εξυπηρέτηση των μετόχων αλλά παράλληλα να προάγουν την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, φερέγγυο και ισχυρό παρά τις δύσκολες συγκυρίες και με τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ, είναι έτοιμο να αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλής ρευστότητας να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Για το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις δήλωσε ότι ''το τραπεζικό μας σύστημα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κυρίως να λάβει προληπτικά μέτρα ώστε οι υγιείς οφειλέτες ιδιώτες και επιχειρήσεις να μην καταστούν ληξιπρόθεσμοι. Χρειάζεται σοβαρός συντονισμός μεταξύ των συστημικών τραπεζών για αναδιαρθρώσεις δανείων με διαφάνεια κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις''.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κύριος Σταύρος Κούκος στη δική του ομιλία τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι αλληλένδετο με την πορεία της οικονομίας και ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής υπευθυνότητας και ότι από την άλλη δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρός τραπεζικός τομέας, δίχως μια βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πορεία με αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Επίσης δήλωσε ότι οι ισχυρές προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπλήρωση του κομβικού του ρόλου που είναι να λειτουργήσει ως στυλοβάτης στην ανάταξη της οικονομίας. Έκανε λόγο για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών και την ανάγκη διευθέτησης του εγχώριου μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.

Για τα εργασιακά τόνισε σήμερα περισσότερο από ποτέ η ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η τήρηση των συμφωνημένων και της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να αποτελούν προαπαιτούμενο και βασικό κριτήριο της αξιοπιστίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και των καλών πρακτικών οργάνωσης και λειτουργίας αποδοχής κάθε τραπεζικού οργανισμού στο πλαίσιο των σχέσεων του με τους εργαζομένους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και άλλοι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς.