Οικονομία

Αντωνοπούλου: Συντεταγμένη αύξηση μισθών σε όλη την Ευρώπη

Αντωνοπούλου: Συντεταγμένη αύξηση μισθών σε όλη την Ευρώπη
Αντωνοπούλου: Συντεταγμένη αύξηση μισθών σε όλη την Ευρώπη Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την πρόταση να υπάρξει συντεταγμένη αύξηση των μισθών σε όλη την Ευρώπη, κατέθεσε η Ράνια Αντωνοπούλου, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο χθες στις 18 Ιουνίου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογράμμισε στην παρέμβασή της ότι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «όχι μόνο δεν θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα, αλλά θα υποστήριζε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και ραγδαία μείωση της ανεργίας».

Η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε ξεχωριστά στο πρόγραμμα Εγγύηση για τη Νεολαία και στα άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως επισήμανε η «επικέντρωση στη βελτίωση της απασχολησιμότητας, που είναι απολύτως απαραίτητη σε ορισμένα κράτη-μέλη, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε άλλες χώρες που το βασικό τους πρόβλημα έγκειται στην καθίζηση της ζήτησης». Γι' αυτό χαρακτήρισε σημαντικό το δικαίωμα να παρέχει η ΕΕ στα κράτη μέλη, διακριτική ευχέρεια («sufficient discretionary national space») για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κατανομής των πόρων.

Κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, επεσήμανε ότι «η αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της εξαρτάται από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες τις επιπτώσεις που έχουν τα εφαρμοζόμενα μέτρα στις ζωές τους κατά πόσον αυτά θεωρούνται δίκαια και ισορροπημένα». Όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου «είναι ανάγκη η οικονομική πολιτική να μην αναιρεί τους στόχους της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της φτώχειας που αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Αναπληρώτρια Υπουργός υποστήριξε πως οι πολιτικές της Ευρώπης θα πρέπει να προωθούν τη ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να ανταγωνίζεται αλλά να υπηρετεί μια βιώσιμη και δίκαιη Ευρώπη.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Κύπρο, Βουλγαρία και Ιταλία, αλλά επίσης και με το Λουξεμβούργο που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από 1ης Ιουλίου 2015.