Οικονομία

Συνέδριο του ΣΒΒΕ για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας

Συνέδριο του ΣΒΒΕ για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας Συνέδριο του ΣΒΒΕ για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας
Συνέδριο του ΣΒΒΕ για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας Η εφαρμογή και πάλι μνημονιακών μέτρων δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα και δεν θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με θέμα την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο κ. Τόλιος είπε ότι δεν κατανοεί όσους λένε να υπογράψει η κυβέρνηση όποιες προτάσεις παρουσιάζουν οι δανειστές και αναρωτήθηκε: «Αυτό δεν κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πιστεύει κανείς ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα και θα βγούμε από την κρίση με τέτοια μέτρα;»

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας, για μια «νέα βιομηχανική πολιτική», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στο πλαίσιο αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της μεταποίησης.

Παρατήρησε ότι οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων οδήγησαν στην «εγκατάλειψη» της βιομηχανίας και σε μείωση της απασχόλησης κατά 43%. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και χιλιάδες βρίσκονται «στο κόκκινο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Διυπουργική επιτροπή θα εξετάσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με σκοπό την απλούστευση του καθεστώτος αδειοδότησης επιχειρήσεων με παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών.Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Σε ότι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Τόλιος είπε ότι πρέπει να γίνει η σύνδεση του περιφερειακού σχεδιασμού με τον χωροταξικό. Η Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε μια ισχυρή και πολύμορφη ενεργειακή βάση, με τη σύνδεση και με τα ενεργειακά δίκτυα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Την αντίθεση της στην πολιτική που εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας εξέφρασε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πήρε τον λόγο αμέσως μετά.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει δική της συναλλαγματική πολιτική και για να εφαρμόζει προγράμματα από το ΕΣΠΑ πρέπει να εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «'Αρα ο πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε και στο Ευρώ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πέντε μήνες δίνοντας επικοινωνιακές μάχες, χωρίς να διαπραγματευθεί, κι έδωσε «τεράστια μάχη» για να αλλάξει το όνομα της Τρόϊκας σε θεσμούς

Αναφερόμενη στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι η υπερφορολόγηση δεν είναι αποτελεσματική, διότι «σκοτώνει» τους επενδυτές κι έτσι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε πως σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση για το νέο αγωγό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία δεν υπάρχει καμιά αμεσότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ζήτησε να μπει τέλος στις «ψευδαισθήσεις» και στα «παραμύθια» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είχαμε τελειώσει με τα Μνημόνια, αλλά κάποιοι είχαν και δική τους «προσωπική ατζέντα». «Η νέα εποχή θα ξεκινήσει όταν πούμε ξεκάθαρα την αλήθεια», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Μπροστά στον ολικό εκτροχιασμό της χώρας σαφώς στηρίζουμε την κυβέρνηση, για να επιτευχθεί συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα, επιδιώκουμε μια βιώσιμη συμφωνία για να φύγει η χώρα από την κρίση και να περάσει στην ανάπτυξη», επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας.

Παράλληλα τόνισε πως η «προκρούστεια» λογική που διέπει τις διαπραγματεύσεις, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία και το έχει ήδη προκαλέσει.

«Το όραμα μας για την Ελλάδα είναι μια χώρα που ο κάθε πολίτης του κόσμου να θέλει να ζήσει εδώ και να επενδύσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Προϋπόθεση τη επένδυσης είναι το κέρδος, το κέρδος κινεί την οικονομία, φέρνει επενδύσεις και απασχόληση, γεμίζει τα ταμεία του κράτους, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «Για να υπάρξει πετυχημένη ελληνική βιομηχανία πρέπει να παράγονται προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα. Η χώρα χρειάζεται νέα επενδυτική στρατηγική και η χαμηλή φορολογία είναι το κυριότερο κίνητρο των επιχειρήσεων. Το παλιό μοντέλο με «γενιές επιδοτούμενων αεριτζήδων» απαξιώθηκε».

«Η αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και εταίρους πρέπει να τελειώσει εχθές», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, καθώς, όπως είπε, η βιομηχανία δεν έχει κανένα περιθώριο να περιμένει.

Επισήμανε πως «όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης η σκέψη όλων μας ήταν ότι αυτή θα επιχειρήσει να θέσει ψηλά στην ατζέντα της ανάπτυξης για τη χώρα τη θέσπιση στρατηγικής και μέτρων που θα επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας στην οικονομία της χώρας».

Χαρακτήρισε «υφεσιακά» τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και μίλησε για «φοροεπιδρομή» με αύξηση της φορολογίας των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, επιβολή επιπρόσθετου φόρου στα κέρδη, αύξηση εργοδοτικών εισφορών.

«Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική ή μια άλλη η οποία θα δίνει τέλος στη λιτότητα για να μπούμε στην ανάπτυξη», υπογράμμισε στην ομιλία του ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Πρόσθεσε πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια επιδείνωσαν την κρίση αντί να την αντιμετωπίσουν και εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται η ανάγκη ύπαρξης ενός αναπτυξιακού υποδείγματος και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μίλησε για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας με την ένταξη της σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με κοινωνική συναίνεση.

Ζήτησε την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων και διατάξεων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προ Μνημονίων επίπεδο και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δεν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις στις βρυξέλλες.