Οικονομία

Ασφαλιστικό: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Ασφαλιστικό: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές Ασφαλιστικό: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές
Ασφαλιστικό: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, μέσω υποχωρήσεων κυρίως από την ελληνική πλευρά, το «αγκάθι» του ασφαλιστικού δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί, στις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν απότομα, ελέω δημοψηφίσματος.

 Υπήρξαν διαφορές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, όσο και αν έγιναν προσπάθειες σύγκλισης. ΕΚΑΣ, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συντάξεις για όσους είναι κάτω των 67 ετών, εισφορές ταμείων στα επίπεδα του ΙΚΑ, είναι τα πιο μεγάλα και δυσεπίλυτα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όποτε και αν αυτές ξαναρχίσουν, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

-ΕΚΑΣ: Οι δανειστές προτείνουν να καταργηθεί έως τα τέλη του 2019. Άμεσα όμως, ζήτησαν να περικοπεί από το «προνομιούχο» 20% των δικαιούχων. Υπολογίζεται ότι φέτος οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ αναμένεται να υπερβούν τους 300.000 συνταξιούχους. Η ελληνική πλευρά, στη νέα αντιπρότασή της επιθυμεί την αντικατάσταση του εν λόγω Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έως το 2018.

-Πρόωρη συνταξιοδότηση: Απαιτείται η πλήρης εξάλειψή τους από την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας). Ισχύουν οι αυξημένες ποινές (πέναλτι) για όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, ακόμα και εάν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πέναλτι που ανέρχεται στο 10% μείωση της σύνταξης, πέραν του 6% που ισχύει σήμερα. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ και οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, με προβλήματα αναπηρίας. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2022. Πάντως, στην ελληνική αντιπρόταση δεν υπάρχει αναφορά σε προστασία θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Επίσης, τονίζεται η επιβολή πρόσθετου πέναλτι 10%, εκτός από το 6% που ισχύει σήμερα, για όσους επιδιώξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.


-Σύνταξη: Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όσοι βγαίνουν στη σύνταξη σε μικρότερη ηλικία, θα λαμβάνουν μόνο τα 280 ευρώ που αντιστοιχούν στην βασική σύνταξη και τα υπόλοιπα, δηλαδή το αναλογικό μέρος της σύνταξής τους, θα τα εισπράξουν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Η κυβέρνηση διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και θέλει να καταργήσει συνολικά το νόμο 3863/2010 που θέσπισε τη βασική και την αναλογική σύνταξη.

-Εισφορές: Ζητείται από τους δανειστές, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, εναρμόνιση εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεγάλοι θιγόμενοι θα είναι οι ασφαλισμένοι αγρότες του ΟΓΑ, αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν. Με δεδομένο ότι ο ΟΓΑ χρηματοδοτείται από το κράτος σε ποσοστό 80% για την κάλυψη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί σχεδόν με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους αγρότες. Η κυβέρνηση στην αντιπρότασή της φαίνεται να υιοθετεί αυτή την ιδιαίτερα σκληρή απαίτηση των δανειστών.

-Εισφορές: Οι δανειστές προτείνουν αύξηση εισφορών συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη. Η κυβέρνηση επανέφερε την πρόταση για αύξηση στο 5% των αντίστοιχων εισφορών. Επίσης αναφέρει αντίστοιχη αύξηση στην επικουρική σύνταξη. Κάνει ακόμα ειδική αναφορά στο μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9 για εργοδότες και 1 για εργαζόμενους), μέτρο που είχε απορριφθεί από τους δανειστές ως υφεσιακό.

-Συνταξιοδοτική δαπάνη: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση των δανειστών για εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.

-Επικουρικές Συντάξεις: Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η ελληνική πλευρά δέχεται την ενοποίηση των ταμείων υπό το ΕΤΕΑ, χωρίς να αναφέρεται σε κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, όχι όμως και την εύρεση ισοδύναμων.

-ΣτΕ: Ζητείται η εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται την κάλυψη της όποιας δαπάνης προκύψει ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση. -ΟΑΕΕ: Υπολογισμός εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα, αλλά και επανέλεγχος της βασικής σύνταξης. Το εξετάζει η ελληνική πλευρά. -Ταμεία: Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων έως το 2017. Η Ελλάδα θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2018.

-ΟΓΑ: Η Ελλάδα αποδέχεται επανέλεγχο στις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.