Οικονομία

Κατέρρευσαν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Κατέρρευσαν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κατέρρευσαν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων
Κατέρρευσαν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων Μείωση εσόδων κατά 659 εκατ. ευρώ ή 8,5% κατέγραψαν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης προκύπτει ότι συνολικά, από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, εισέπραξαν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) 7,08 δισ. ευρώ, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 7,74 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τις εισφορές των εργαζομένων περιορίστηκαν στα 2,68 δισ ευρώ το α' πεντάμηνο του 2015, από 2,84 δισ ευρώ το α' πεντάμηνο του 2014, ενώ από τις εισφορές των εργοδοτών εισπράχθηκαν φέτος 3,75 δισ ευρώ ενώ πέρσι είχαν εισπραχθεί 4,25 δισ ευρώ.

Ταυτόχρονα, η μείωση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό έφτασε 16,1% την ίδια περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το α' πεντάμηνο από τον κρατικό προϋπολογισμό είχαν δοθεί 6,58 δισ. ευρώ, φέτος το αντίστοιχο χρονικό διάστημα μεταβιβάστηκαν 5,53 δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι η ανεργία δεν παρουσιάζει σημαντική κάμψη, άρα δεν εισπράττονται περισσότερα έσοδα, από πιο πολλούς εργαζόμενους. Επίσης, αρνητική επίδραση στα έσοδα των Ταμείων έχει προκληθεί από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και από την κατάργηση αρκετών κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων).

Παρόλ' αυτά η δαπάνη για τις συντάξεις διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα καθώς ανήλθε φέτος στα 10,84 δισ. ευρώ από 10,45 δισ ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.