Οικονομία

Εργασιακά: Οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους

Εργασιακά: Οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους
Εργασιακά: Οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους Επικυρώθηκε νωρίτερα, στη συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, το χρονοδιάγραμμα για να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ, συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει οι όποιες παρεμβάσεις να έχουν νομοθετηθεί για να εφαρμοστούν. Συμφωνήθηκε επίσης να αξιοποιηθούν οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν σήμερα στην υπόλοιπη ΕΕ και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η στήριξη από εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Η τελευταία, έχει την ευθύνη της τήρησης και της εφαρμογής του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά αναμένεται να συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, με τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου, να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου