Οικονομία

Ημερίδα επιχειρηματικότητας για προϊόντα με βάση το γάλα

Ημερίδα επιχειρηματικότητας για προϊόντα με βάση το γάλα Ημερίδα επιχειρηματικότητας για προϊόντα με βάση το γάλα
Ημερίδα επιχειρηματικότητας για προϊόντα με βάση το γάλα Ένα δίκτυο αριστείας, το οποίο παράγει πρωτογενή γνώση μέσω έρευνας, οργανώνει δραστηριότητες δικτύωσης, προάγει τη μετεκπαίδευση των ερευνητών του σε διαφορετικά εργαστήρια και υλοποιεί ημερίδες επιχειρηματικότητας, έχουν δημιουργήσει τέσσερις φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο GI-Neu, το οποίο στηρίζεται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από μία κοινοπραξία δημόσιων ερευνητικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτές είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ελλάδα), Università degli Studi della Tuscia (Ιταλία), Imedica S.A. (Ρουμανία) και Kalite Sistem Laboratuvarlari A.S. (Τουρκία).

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα με τίτλο «Ημερίδα Επιχειρηματικότητας για Προϊόντα με Βάση το Γάλα και το Πρωτόγαλα» στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων. Σκοπός της ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και ειδικούς στον τομέα της ανάπτυξης τροφίμων από χώρες του εξωτερικού για να μεταφράσει δημιουργικές ιδέες σε καινοτόμα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον δρ. Ανδρέα Φλουρή, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι δράσεις του έργου GI-Neu επικεντρώνονται στις δυνατότητες των διατροφοφαρμακευτικών προϊόντων (nutraceuticals) με βάση το πρωτόγαλα για την προαγωγή της υγείας και, ιδιαίτερα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση λειτουργικών διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος. Οι λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι πολύ γνωστές παθήσεις με υψηλό κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους ήταν αποσπασματικές, προερχόμενες είτε από δημόσιους φορείς είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέσω του έργου GI-Neu, για πρώτη φορά θα έρθουν σε συνεργασία δημόσιοι ερευνητικοί φορείς και δυναμικές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Διατροφοφαρμακευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον δρ. Ανδρέα Φλουρή, είναι εκείνα που έχουν παραχθεί από τρόφιμα αλλά πωλούνται σε μορφή φαρμακευτικών προϊόντων όπως χαπιών, σκόνης, ποτού, κ.λπ. Συγκριτικά με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες, η χρήση των διατροφοφαρμακευτικών προϊόντων κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως λόγω των ευεργετικών δράσεών τους και των μειωμένων παρενεργειών τους. Πολλές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την παρασκευή διατροφοφαρμακευτικών προϊόντων, ενώ υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά αυτών των προϊόντων θα ξεπεράσει τα 220 δισ. ευρώ το 2018.

Στην ημερίδα επιχειρηματικότητας προσκλήθηκαν δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, καθώς και ερευνητικοί φορείς της Ελλάδας. Από τους προσκεκλημένους ομιλητές, ο δρ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για το πρωτόγαλα ως μέσο αντιμετώπισης οργανικών δυσλειτουργιών. Επίσης, ο δρ. Κώστας Χρυσάγης, ο οποίος είναι ειδικός σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ανέλυσε τρόπους με τους οποίους οι ελληνικοί φορείς θα πρέπει να δημιουργούν κοινοπραξίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας. Ο δρ. Samim Saner, γενικός διευθυντής της Kalite Sistem Laboratuvarlari AS, της μεγαλύτερης εταιρίας ελέγχου τροφίμων στην Τουρκία, αναφέρθηκε στη δημιουργία και τον έλεγχο τροφίμων με βάση το γάλα και το πρωτόγαλα. Τέλος, ο κ. Γιάννης Στασινόπουλος, ο οποίος είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Imedica SA, ανέλυσε μεθόδους για τη δημιουργία και εμπορευματοποίηση διατροφοφαρμακευτικών προϊόντων.