Οικονομία

Συνεχίζεται η κατρακύλα στους μισθούς

Συνεχίζεται η κατρακύλα στους μισθούς Συνεχίζεται η κατρακύλα στους μισθούς
Συνεχίζεται η κατρακύλα στους μισθούς Μείωση 4,2% σημείωσε ο δείκτης μισθών στο σύνολο της οικονομίας, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών), το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2014, έναντι μείωσης 2% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2014 προς το 2013.

Μείωση κατά 4,2% κατέγραψε ο δείκτης μισθών στην ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2014, δηλαδή πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης μισθών από 89 μονάδες που ήταν κατά το β’ τρίμηνο του 2014, υποχώρησε ένα χρόνο μετά στις 85,3 μονάδες. Πρόκειται για μείωση που καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ύστερα από το υψηλό των 112,9 μονάδες που είχε σημειωθεί το 2009, απόδειξη της συνεχούς υποχώρησης των μισθών στην Ελλάδα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ο δείκτης μισθών παρουσιάζεται από την ΕΛΣΤΑΤ κάθε τρίμηνο και αφορά το σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών. Ο δείκτης υπολογίζεται ως το πηλίκο του ωρομισθίου του εκάστοτε τριμήνου ως προς το μέσο ετήσιο ημερομίσθιο, με έτος βάσης το 2012. Ως ωρομίσθιο ορίζεται το πηλίκο των ακαθάριστων αμοιβών προς τις ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφής bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά). Περιλαμβάνουν επίσης και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (πχ ημέρες αδείας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας και αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2012).