Οικονομία

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 350.000 δικαιούχοι στην καθολική εφαρμογή

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Έως 350.000 δικαιούχοι στην καθολική εφαρμογή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Έως 350.000 δικαιούχοι στην καθολική εφαρμογή
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 350.000 δικαιούχοι στην καθολική εφαρμογή Από τον Βασίλη Αγγγελόπουλο Έως 350.000 άτομα, θα μπορέσει σε πρώτη φάση να καλύψει η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί από το τρίτο Μνημόνιο να θέσει σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας προωθούν το συγκεκριμένο μέτρο, με στόχο να βοηθήσουν χιλιάδες συμπολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στην τελική του μορφή, το ΕΕΕ εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύπτει έως και 780.000 άτομα, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Εξάλλου τις επόμενες ημέρες, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να χορηγήσει την 6η και τελευταία δόση στους περίπου 24.000 δικαιούχους της συγκεκριμένης προνοιακής παροχής, που ξεκίνησε φέτος πιλοτικά σε 13 δήμους, από τις περιφέρειες όλης της χώρας, όπως έκανε γνωστό η πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου αρμόδια για το πρόγραμμα πριν από την προκήρυξη του προγράμματος. Θα μείνουν απλήρωτες μόνο οι περιπτώσεις εκείνες που εγκρίθηκαν πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που αν και είχαν υποβληθεί αιτήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρξαν λάθη, με συνέπεια ο έλεγχος των δικαιολογητικών να καθυστερήσει τόσο πολύ, ώστε η έγκριση να πραγματοποιηθεί εντός Αυγούστου.

Εδώ θα θέλαμε να διευκρινήσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύσαμε ότι πραγματοποιήθηκε η καταβολή της τελευταίας δόσης σε 4.500 δικαιούχους όπως μας είχε μεταφέρει το υπουργείο Εργασίας κάτι που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν ανακριβές. Η πληρωμή αφορούσε λίγες περιπτώσες για προηγούμενες δόσεις αλλά και περισσότερες για την πέμπτη δόση ενώ πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν και μεμονωμένες εξοφλήσεις δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 32 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 20 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός επί ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας έχουν διαπιστώσει πόσο δύσκολη και γραφειοκρατική ήταν η διαδικασία και γι' αυτό προετοιμάζονται να βρουν λύσεις άμεσα. Άλλωστε, από τον Απρίλιο και μετά, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η σταδιακή επέκταση του ΕΕΕ σε όλη την Ελλάδα. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στους δήμους, αλλά και ο τεράστιος όγκος των πολιτών που εκτιμάται ότι θα σπεύσουν για να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Στην πιλοτική εφαρμογή δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά επέμεναν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν δηλώνονταν τα ακριβή στοιχεία, είτε από λάθος, είτε από άγνοια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιπτώσεις που ο δικαιούχος ήταν πολύτεκνος και στη δήλωσή του φαινόταν ότι δεν είχε καθόλου παιδιά. Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ άφησαν πίσω και την καταβολή των δόσεων σε αρκετούς από τους δικαιούχους.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μπορεί να καταστεί εφικτό, στην καθολική του εφαρμογή, το μέτρο να εφαρμοστεί για 350.000 δικαιούχους από όλη τη χώρα, με ετήσιο κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ. Θα προηγηθεί η σχετική έκθεση για τα προνοιακά επιδόματα που ετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα έως το τέλος του τρέχοντος έτους και από την οποία θα επιδιωχθεί να υπάρξει συγχώνευση παροχών, με στόχο την εξοικονόμηση κόστους. Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθεί το πρόγραμμα, θα βρεθούν από αυτό το συμμάζεμα των προνοιακών επιδομάτων, που επιχειρείται. Η εκτίμηση των υπηρεσιών Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2013, είναι ότι μπορεί να φτάσει έως και τις 780.000 ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, από το 2017 και μετά. Το κόστος του προγράμματος έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να ανέλθει έως και το 1 δισ. ευρώ ετησίως.