Οικονομία

Εργασιακά: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Εργασιακά: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ Εργασιακά: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ
Εργασιακά: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίνει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετεί στην «πρώτη γραμμή» των προτάσεών του, τη διαβούλευση με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), αλλά και με άλλους εμπειρογνώμονες, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση ζητημάτων με βάση της «βέλτιστες πρακτικές» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αναβάθμιση της Επιθεώρησης της Εργασίας για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη θεσμοθέτηση όσο γίνεται πιο αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας για τους μισθωτούς. Με διάθεση αυτοκριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη μάχη της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όμως θεωρεί ότι η συμφωνία του Αυγούστου, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, ιδίως στο πεδίο του συλλογικού εργατικού δικαίου, το οποίο έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη απορρύθμιση. Πάντως, συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα για τα εργασιακά, που είχε εκπονηθεί για τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αναφερθεί επί της ουσίας στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Απλώς υποστηρίζει ότι η επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα « αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού»...

Ουσιαστικά, ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας συνοψίζεται στα ακόλουθα:
* Διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία.
* Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας.

Τα βήματα που στοχεύει να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία, αναφορικά με τα εργασιακά:


•    Άμεση έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης  με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.  

•    Άμεση ψήφιση του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί σήμερα το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών  και εργατικών δικαιωμάτων.

•    Υιοθέτηση νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επαναρρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού.  

•    Συνεχίσει στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για  καλύτερη λειτουργία του Σώματος.

•    Διασφάλιση της αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας των μισθωτών και επιτάχυνση διαδικασιών με παρεμβάσεις όπως:
--Συγκρότηση εξωδικαστικών ή  προδικαστικών θεσμών απονομής δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό, στα πρότυπα αντίστοιχων, που λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
--Ενεργοποίηση ενισχυμένων και δεσμευτικών μορφών μεσολάβησης και διαιτησίας ατομικών εργατικών διαφορών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναβαθμισμένου ΣΕΠΕ.
--Απλοποίηση και κωδικοποίησή της εργατικής νομοθεσίας.
--Μεταρρύθμιση των αντίστοιχων διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των εκκρεμών εργατικών υποθέσεων από εξειδικευμένους δικαστές σε όλους τους βαθμούς.

•    Θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειάς της εργασίας στην κατεύθυνση της  μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και συμμετοχής των εργαζόμενων και των σωματείων, με έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπλεκόμενους με την προώθηση και τον έλεγχο της Υγιεινής και Ασφάλειας δημόσιους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.

•    Σύσταση Εθνικού Συστήματος Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, το οποίο θα λειτουργήσει στα πλαίσια των αρμόδιων Υπουργείων με τη συμβολή και τον έλεγχο των Συλλογικών Οργάνων των Εργαζομένων και των συναφών δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο «Ασφάλισης του Επαγγελματικού Κινδύνου» για όλους τους εργαζόμενους.