Οικονομία

Αυξήσεις και αναδρομικά διεκδικούν ασφαλισμένοι από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Αυξήσεις και αναδρομικά διεκδικούν ασφαλισμένοι από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ Αυξήσεις και αναδρομικά διεκδικούν ασφαλισμένοι από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ
Αυξήσεις και αναδρομικά διεκδικούν ασφαλισμένοι από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ Εξώδικο προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) , την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον υπηρεσιακό υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Μουστάκα, απέστειλαν τρεις δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, η κ. Τζ. Κοντράρου και οι κ. Κ Μπετινάκης και Δ. Τσαλαπάτης, ζητούν από το Ταμείο να εφαρμόσει την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικές τις περικοπές επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, το 2012.

Η απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου, αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ και τουλάχιστον 2.000 συνταξιούχους του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Παρά το ότι η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Δικαστήρια, υπολογίζεται ότι με τις αυξήσεις περίπου 10% έως 20%, που συνεπάγεται η εφαρμογή της, τα ταμεία θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ, για τα οποία θα απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, στελέχη του υποστηρίζουν ότι απαιτείται νέος νόμος για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών, νομικοί κύκλοι όμως δηλώνουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστή, από την δημοσίευσή της.

NETWORK