Οικονομία

Στο τραπέζι τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός

Στο τραπέζι τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός Στο τραπέζι τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός
Στο τραπέζι τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σήμερα στις 4 και μισή το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί «κοινός τόπος» για ζητήματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, όπως είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα δώσει την ευκαιρία για την επανέναρξη εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΓΣΕΕ επιμένει να ζητάει από την κυβέρνηση να επανέλθει θεσμικά το πεδίο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει να επανέλθει και ο κατώτατος μισθός στα προ μνημονίου επίπεδα. Πρόκειται για πρόταση που θα τεθεί εκ νέου στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος με τον τρόπο αυτό ξεκινάει τον κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια κατάλληλη «κοινή συνισταμένη», που θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, με τους εκπροσώπους των θεσμών και με τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Όπως είναι γνωστό, η συμμετοχή του ILO έγινε δεκτή από όλες τις πλευρές, για να υπάρχει ένας επίσημος διεθνής φορέας εργασίας, που θα αναλάβει να επιλέξει από όλα τα συστήματα που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη και αφορούν την απασχόληση, τις «βέλτιστες πρακτικές» για να θεσμοθετηθούν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν το σκέλος της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Στις ομαδικές απολύσεις η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει την πλήρη απελευθέρωσή τους, κάτι που αποτελεί σχεδόν μόνιμη απαίτηση των δανειστών. Στο συνδικαλιστικό νόμο, η έμφαση δίνεται στον τρόπο προκήρυξης απεργιών, με στόχο να γίνουν όλο και πιο δύσκολες στο μέλλον.