Οικονομία

Δημιουργείται νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δημιουργείται νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημιουργείται νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δημιουργείται νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Την δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης προανήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως κληρονομιά της κυβέρνησης του. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταρτιστεί Πανελλαδικός Χάρτη της Φτώχειας ενώ θα ανακοινωθούν και νέα προγράμματα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης

Το κοινωνικό κράτος, ως ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο ανακοίμωσης των προγραμματκών δηλώσεων, τονίζοντας πως αποτελεί ένα από τα «κομβικά πεδία στα οποία φιλοδοξεί να αφήσει στίγμα ανεξίτηλο, ριζοσπαστικό και προοδευτικό, το στίγμα μιας άλλης αντίληψης εκφράζοντας τα συμφέροντα των πολλών, τις προσδοκίες των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των άνεργων, της ελληνικής νεολαίας».

«Φιλοδοξούμε να δώσουμε μια νέα πνοή βάζοντας τέλος στην κρίση, που δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών, αξιών, ηθική και πολιτική. Αυτή είναι μια κατάσταση που έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να αντιστρέψουμε, ενισχύοντας θεσμούς που εγγυώνται την κοινωνική συνοχή και αποκαθιστώντας ταυτόχρονα το πληγωμένο αίσθημα του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει τη δέσμευσή του «παρά τις δυσκολίες» για τη στήριξη των οικονομικά ασθενών.

«Είναι ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής μας, που μας διαφοροποιεί με κάθετο τρόπο από τις δυνάμεις του νεοφιλευθερισμού, που επέλεξαν το κοινωνικό κράτος ως μοναδικό θύμα των πολιτικών της λιτότητας» προσέθεσε.

Αφού ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που ως πρώτο νομοσχέδιο την προηγούμενη περίοδο ψήφισε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, προανήγγειλε την για πρώτη φορά κατάρτιση Πανελλαδικού Χάρτη της Φτώχειας και την προώθηση στοχευμένων δράσεων.

Για το επόμενο διάστημα προανήγγειλε την έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών. Ακόμη προανήγγειλε την ενεργοποίηση των καρτών υγείας, τα σχολικά γεύματα στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

Ως μεγάλο όμως στρατηγικό στόχο που θα ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία, ο πρωθυπουργός έθεσε την ίδρυση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία, σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό με αυτονομία και υπό δημόσιο έλεγχο. «Κι αυτή σκοπεύουμε να είναι η κληρονομιά μας απέναντι στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη» είπε.