Οικονομία

Το πολυνομοσχέδιο, μειώνει τα έσοδα στο ΕΤΑΑ

Το πολυνομοσχέδιο, μειώνει τα έσοδα στο ΕΤΑΑ Το πολυνομοσχέδιο, μειώνει τα έσοδα στο ΕΤΑΑ
Το πολυνομοσχέδιο, μειώνει τα έσοδα στο ΕΤΑΑ Σοβαρό κίνδυνο μείωσης των εσόδων του, διατρέχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), λόγω της διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο και η οποία καταργεί το δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για γιατρούς δικηγόρους και μηχανικούς.

Με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ – Γιώργος Στασινός), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ – Γιώργος Πατούλης) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ – Βασίλης Αλεξανδρής), απαιτούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Η εφαρμογή του δικαιώματος επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας σε «νέους» ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης μετά την 1.1.1993), είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του ΕΤΑΑ το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών, το δικαίωμα στην επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων επιστημονικών συλλόγων καταγγέλλουν στην επιστολή τους ότι αυτή η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015 οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15. Στην επιστολή σημειώνεται ότι η αντισυνταγματικότητα της διάταξης προκύπτει επίσης λόγω του ότι παραβιάζεται καταφανώς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της προηγούμενης αρχής εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος, που έσπευσαν και επέτυχαν ήδη την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

Οι τρεις φορείς προαναγγέλλουν μάλιστα περαιτέρω αντιδράσεις στη συγκεκριμένη διάταξη, που αφορά στην επιβίωση των νέων επιστημόνων και του ταμείου τους. Το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ και ο ΙΣΑ προγραμματίζουν μάλιστα για το θέμα κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, συνάντηση με τους βουλευτές – ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κομμάτων και δυναμική παρουσία στο Κοινοβούλιο για να αποτραπεί η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.