Οικονομία

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί απέναντι από το πολυνομοσχέδιο

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί απέναντι από το πολυνομοσχέδιο Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί απέναντι από το πολυνομοσχέδιο
Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί απέναντι από το πολυνομοσχέδιο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Να καταργηθεί η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο και η οποία προβαίνει σε άρση προηγούμενης ευνοϊκής ρύθμισης, ζητούν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Με κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν νωρίτερα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

 Οι τρεις σύλλογοι θεωρούν ότι με τη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. Η επίμαχη διάταξη αφορά την κατάργηση της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι καταργούνται συγκεκριμένα δύο άρθρα (38 και 39) του Ν. 4331/15, που επέτρεψαν σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών, πράγμα που επέφερε μεγάλα έσοδα και στα Ταμεία των συγκεκριμένων κλάδων. Υπογράμμισε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή σχεδόν πάνω από το 50% των μηχανικών της χώρας δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ». Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με τα οποία, λόγω της ισχύουσας ρύθμισης που καθιερώθηκε με το νόμο 4331/2015 και σήμερα συζητείται η κατάργησή της, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς 76.347.723 ευρώ έναντι 66.829.440 πέρσι, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα, άρα υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίοι αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο». Με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων. Επεσήμανε ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους». Συμπληρώνοντας τόνισε πως αυτή τη στιγμή το 25% των γιατρών της χώρας μας είναι άνεργοι (γι' αυτό και ο κλάδος μαστίζεται από μετανάστευση), ενώ ένα 26% υποαπασχολείται.