Οικονομία

Μπαράζ κινητοποιήσεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μπαράζ κινητοποιήσεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Μπαράζ κινητοποιήσεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Μπαράζ κινητοποιήσεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Γενική απεργία, που σε πρώτη φάση ορίστηκε για τις 12 Νοεμβρίου, αλλά η ημερομηνία μπορεί να επανακαθοριστεί, αποφάσισε νωρίτερα η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Η αλλαγή στην ημερομηνία μπορεί να προκύψει, ανάλογα με το πότε η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, θα επιλέξει να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Η ΓΣΕΕ θα βρίσκεται για το λόγο αυτό σε διαρκή συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ και με συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, σε μια προσπάθεια για όσο γίνεται πιο κοινή και πιο μαζική δράση. Πάντως, ήδη το ΠΑΜΕ έχει εξαγγείλει κινητοποίηση για τις 12 Νοεμβρίου, όπως και η ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε με νόημα ότι « θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, να  θυμηθούμε μέρες του 2001,με το ασφαλιστικό Γιαννίτση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προανήγγειλε νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα αποτυπωθούν πιο ξεκάθαρα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι η  δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές προβλέπει περιστολή δαπανών 1,6 δισ  ευρώ και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται  εξοικονόμηση κονδυλίων κατά 53% (980 εκατ. ευρώ) σε συνταξιοδοτικές δαπάνες, αυτό σημαίνει ότι έρχονται μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 έτη, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ανοησία». Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η είσοδος στην αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 29 ετών. Συνεπώς, με βάση τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση, το όριο ηλικίας εκτινάσσεται στα 70 έτη.

Ήδη η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε κινητοποίηση για μεθαύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας  από τις 12.30 το μεσημέρι έως την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στη μια έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οδό Σταδίου, ως μια πρώτη δυναμική αντίδραση, στην αλλαγές για το Ασφαλιστικό, που προωθούνται.