Οικονομία

Διαφωνία δανειστών κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Διαφωνία δανειστών κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς Διαφωνία δανειστών κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ  οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο, Στην συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν σημεία σύγκλισης όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ενώ για τις Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Εμπλοκή και διαφωνία φαίνεται πως υπάρχει στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Στις 11 αύριο το πρωί, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με τους θεσμούς, και η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Χάσμα φαίνεται πως χωρίζει τους δανειστές και την Κυβέρνηση για τη διαχείριση του νόμου Κατσέλη. Η διάσταση απόψεων έγινε εμφανής ήδη από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, αν και το θέμα αυτό αλλά και το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει την αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο Νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα 12.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως με την πρόταση της αυτή θα καλυφθεί το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είτε έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που περιλαμβάνεται στο νόμο Κατσέλη.

Ωστόσο το μείζον θέμα είναι η συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δανειστές ζητούν την πώληση τους κάτι που φαίνεται να έχει εν μέρει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά. Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.