Οικονομία

«Αστερίσκους» έβαλαν οι θεσμοί στο νέο Ασφαλιστικό - Αγκάθι το ΕΚΑΣ

«Αστερίσκους» έβαλαν οι θεσμοί στο νέο Ασφαλιστικό - Αγκάθι το ΕΚΑΣ «Αστερίσκους» έβαλαν οι θεσμοί στο νέο Ασφαλιστικό - Αγκάθι το ΕΚΑΣ
«Αστερίσκους» έβαλαν οι θεσμοί στο νέο Ασφαλιστικό - Αγκάθι το ΕΚΑΣ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με «αστερίσκους» έγινε καταρχήν δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας, για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, από τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα και στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα καταστεί δυνατό να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,25% το 2015 ή 450 εκατ. ευρώ, κατά 1% το 2016 ή 1,8 δισ. ευρώ και κατά 0,7% του ΑΕΠ ή 750 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018.

Η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών, που έγινε από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο δεν ικανοποίησε απόλυτα τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς απουσίαζε το σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών, ανά τομέα παρέμβασης. Ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία, σχετικά με την ομογενοποίηση των κανόνων που θα ισχύσουν στο εξής στο Ασφαλιστικό της χώρας, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις παροχές, ενώ επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι θεσμοί και στο πεδίο του επανακαθορισμού όλων των συντάξεων, μέσω αλλαγής στο ποσοστό αναπλήρωσης. Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το φλέγον ζήτημα του ΕΚΑΣ, αφού σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, πρέπει τον ερχόμενο Μάρτιο να διακοπεί η χορήγησή του στο 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος (περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι). Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι μπορεί να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη παροχή στην βασική και εγγυημένη σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά οι θεσμοί επιμένουν ότι χρειάζεται ποσοτικοποίηση και ακριβής ανάλυση του μέτρου, για να γίνει αποδεκτό.

Επόμενη συνάντηση, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί ξανά την Παρασκευή, με την ελληνική πλευρά, να καταθέτει πλέον ποσοτικοποιημένες τις προτάσεις της. Εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνει, για να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.