Οικονομία

Ολομέτωπη επίθεση σε Υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Ταμεία

Ολομέτωπη επίθεση σε Υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Ταμεία Ολομέτωπη επίθεση σε Υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Ταμεία
Ολομέτωπη επίθεση σε Υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Ταμεία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ολομέτωπη επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), με αφορμή το ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης, χαρακτηρίζοντάς τον «κόκκινο πανί» για την ελληνική κοινωνία.

Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι επιδιώκει όσο μπορεί πιο γρήγορα να φέρει σε πέρας την πρόσφατη προσωπική εντολή της Λαγκάρτ για «τελικό ξεκαθάρισμα».

Οι συνδικαλιστές που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναφέρουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), έχει αξιοποιήσει ελάχιστα την κρατική στήριξη, παρά το γεγονός ότι υπέστη σοβαρές απώλειες, λόγω PSI. Πιο συγκεκριμένα , γίνεται λόγος για απώλειες 2,5 δισεκ ευρώ από το PSI, στις οποίες προστίθενται άλλα 200 εκατ. ευρώ ετησίως που χάνονται από τόκους. Επίσης, υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 δισεκ ευρώ οι απώλειες από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών και στα 125 εκατ. ετησίως από την κατάργηση κοινωνικών πόρων.  Το ΕΤΕΑ, τη διετία 2014 – 2015, έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση ποσό 120 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, όταν μόνο η ετήσια εισφορά των συνταξιούχων υπερβαίνει τα 125 εκατ. ευρώ. Η ΠΟΠΟΚΠ υπενθυμίζει ότι η αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δισεκ ευρώ, ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης.

Η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό» στον οποίο βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας. Προσθέτει μάλιστα πως «ο κ. Κατρούγκαλος «μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής χειραγώγησης, αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του».

Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί επίσης τον Υπ. Εργασίας ότι φρόντισε να καταργήσει άρον - άρον τη διάταξη του ν. 4325/15 που αφορούσε στη συνέχιση της στήριξης του Ε.Τ.Ε.Α. και του Μ.Τ.Π.Υ. από το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ - νόμο που ο ίδιος σε συνεννόηση με το Δ. Στρατούλη είχε εισηγηθεί λίγους μήνες πριν στη Βουλή των Ελλήνων . Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον κ. Κατρούγκαλο ότι αδιαφορεί ακόμη και για την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το οποίο προέρχεται, η οποία αναφέρεται «στη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής (11/10/2015)».