Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αναζητούν νέους πόρους για να μην μειωθούν οι συντάξεις

Ασφαλιστικό: Αναζητούν νέους πόρους για να μην μειωθούν οι συντάξεις Ασφαλιστικό: Αναζητούν νέους πόρους για να μην μειωθούν οι συντάξεις
Ασφαλιστικό: Αναζητούν νέους πόρους για να μην μειωθούν οι συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι, υπό μορφή πόρου για το Ασφαλιστικό Σύστημα, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας. Όπως ο ίδιος ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καλύψει το δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016, όχι όμως μόνο «κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

 Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος για το ποιοι είναι αυτοί οι νέοι πόροι που θα μπορούσαν να στηρίξουν το Ασφαλιστικό Σύστημα με επιπλέον έσοδα απέφυγε να απαντήσει. Όμως είναι γνωστό σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που έχει προτείνει ακριβώς το ίδιο, ως νέοι πόροι θεωρούνται είτε μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένα φόρος στις μεγάλες περιουσίες. Ήδη έχει διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας ότι η εισφορά στους υψηλόμισθους, θα μπορούσε να τεθεί για μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ μικτά. Επίσης, στις προτάσεις που έχει το υπουργείο Εργασίας στη διάθεσή του περιλαμβάνεται και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω των αποδείξεων των ταμειακών μηχανών.

O κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε επίσης ότι, στο σκέλος της ποσοτικοποίησης των μέτρων που έχουν προταθεί, έχει ήδη παραδοθεί από τους θεσμούς «μια πρώτη αναφορά, εκτίμηση». Επίσης, σήμερα προστέθηκε «ένα κλιμάκιο τεχνικής βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας». Όλα αυτά έτσι ώστε εντός Νοεμβρίου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί ο νόμος για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι προωθείται ένα μοντέλο «συστηματικών» μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο, αλλά και μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Για τα εργασιακά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε για την προώθηση «ευέλικτων μορφών εργασίας» στην Ελλάδα, ως βάση της ανάπτυξης, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα». Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ακολουθηθούν «οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη» και για το λόγο αυτό ήδη αξιοποιείται η τεχνογνωσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Στο σκέλος της προνοιακής πολιτικής που θα ακολουθηθεί οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με εισοδηματικά κριτήρια. Πρώτα όμως θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πλευρά η σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.