Οικονομία

Ενιαίες εισφορές 20% για κύρια σύνταξη

Ενιαίες εισφορές 20% για κύρια σύνταξη Ενιαίες εισφορές 20% για κύρια σύνταξη
Ενιαίες εισφορές 20% για κύρια σύνταξη Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΤη θεσμοθέτηση ενιαίας εισφοράς 20% για όλους τους ασφαλισμένους, για την κύρια σύνταξη, στα πρότυπα του ΙΚΑ, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Η σχετική πρόταση πρόκειται να κατατεθεί στους θεσμούς, παράλληλα με την προσθήκη πιθανής αύξησης εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και ασθένειας σε χρήμα.

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο της αρχικής μνημονιακής δέσμευσης περί δημιουργίας μοντέλου «ενιαίων εισφορών και παροχών» για τους ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία, στη βάση του ΙΚΑ (13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τον ασφαλισμένο). Εάν γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση από τους θεσμούς, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο «πλαφόν» εισφορών θα ισχύει στο εξής και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τα «Ειδικά Ταμεία», αλλά και για τους αγρότες.

Για τους τελευταίους, επειδή η εξισορρόπηση των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, ισοδυναμεί σε κάποιες ασφαλιστικές κατηγορίες ακόμα και με διπλασιασμό τους, προτείνεται η αύξηση να είναι σταδιακή. Στην πρόταση αναμένεται να υπάρχει η διευκρίνιση ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες για υποχρεωτικά ασφάλιστρα, με σύνδεσή τους με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων.

Στην περίπτωση αυτή θα προκύψει μείωση στα ασφάλιστρα των ασφαλισμένων που υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, δηλαδή σε πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΣΕ όπου έως τώρα οι εισφορές κυμαίνονται από 28% έως 32%, όπως επίσης και στον ΟΑΕΕ.

Αναφορικά με την εισφορά που καταβάλλεται για την επικουρική σύνταξη (3% από τον εργοδότη και 3% από τον εργαζόμενο), υπάρχει εισήγηση στο υπουργείο Εργασίας, για αύξησή της, έτσι ώστε να λειτουργήσει και ως ισοδύναμο για ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης μεγαλύτερο από 20%.