Οικονομία

Ο Μοσκοβισί «άδειασε» τον Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο Μοσκοβισί «άδειασε» τον Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Ο Μοσκοβισί «άδειασε» τον Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ο Μοσκοβισί «άδειασε» τον Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο «Άδειασμα» από Μοσκοβισί σε Κατρούγκαλο, αφού ο Επίτροπος της ΕΕ για ζητήματα Οικονομίας, ξεκαθάρισε μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο και πρέπει εντός Νοεμβρίου να έχει καταλήξει η διαδικασία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου.

Έτσι, «έπεσε στο κενό» η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κερδίσει λίγο χρόνο και να μεταφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση που διόρθωνε την αρχική εκτίμηση και να ξεκαθαρίσει έτσι ότι η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό θα γίνει «μέχρι τέλος Νοεμβρίου». Παράλληλα, ο κ. Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα είναι «δυσάρεστες», ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να επηρεάζουν την «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Εμμέσως λοιπόν, πλην σαφώς, ο κοινοτικός επίτροπος, απέρριψε κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που ενδεχομένως να περιόριζε τις περικοπές στις συντάξεις, που ετοιμάζονται...

Ο κ. Μοσκοβισί όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προωθήσει παρεμβάσεις στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα και με την μνημονιακή δέσμευση.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η συνάντηση με τον επίτροπο, «έγινε σε καλό κλίμα». Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα των συντάξεων είναι θέμα «κοινωνικής δικαιοσύνης», καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις.