Οικονομία

Αποθήκη ψυχών στα Λεχαινά

Αποθήκη ψυχών στα Λεχαινά
Αποθήκη ψυχών στα Λεχαινά Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, προκάλεσε η χθεσινή κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λεχαινών από ακτιβιστές ΑΜΕΑ μέλη της κίνησης χειραφέτησης «Μηδενική Ανοχή».

Με ξεχωριστή ανακοίνωση το υπουργείο παραδέχεται το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ιδίως ιατρικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού, καθώς και τις ανεπαρκείς υποδομές. Στο θεραπευτήριο διαβιούν 56 άτομα, σε άθλιες συνθήκες, ενώ εργάζονται 7 νοσηλευτές και 15 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Οι περιγραφές που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για παιδιά και ενήλικες δεμένους σε κρεβάτια και για άτομα που είναι κλεισμένα σε κλουβιά με εντολή ψυχιάτρων επειδή υπάρχει ο κίνδυνος του αυτοτραυματισμού.

Το υπουργείο Εργασίας, γνωστοποίησε ότι εντός Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στη Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφή όλων όσα αυτές οι συνθήκες απαιτούν.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για την κάλυψη, ως έναν βαθμό, των αναγκών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και των παραρτημάτων του, στα οποία ανήκει και το Θεραπευτήριο Λεχαινών, με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας επιδιώκεται η ενίσχυση του Νοσοκομείου Πύργου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της εξειδικευμένης ιατρικής κάλυψης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση, με εξασφάλιση της αναγκαίας φροντίδας για τους περιθαλπομένους των σχετικών Ιδρυμάτων.