Οικονομία

Ακόμη και «ακέφαλα» θα λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία

Ακόμη και «ακέφαλα» θα λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία Ακόμη και «ακέφαλα» θα λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία
Ακόμη και «ακέφαλα» θα λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία Με τις διατάξεις τροπολογίας που κατατέθηκε στην βουλή χθες και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ρυθμίζονται διάφορα θέματα αναφορικά με τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ) νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε περίπτωση αποχώρησης του Διοικητή ή του Αναπληρωτή Διοικητή αυτών κ.λ.π.

Λόγω της αποχώρησης κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, παρέμειναν κενές οι θέσεις που αυτοί κατείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων όπου υπηρετούσαν, ήτοι οι θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, με αποτέλεσμα τα Διοικητικά Συμβούλια να μην μπορούν να λειτουργήσουν και έτσι να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στα Νοσοκομεία και στις παρεχόμενες στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες υγείας .

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί νομίμως και λαμβάνει αποφάσεις μέχρι το διορισμό νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, ακόμα/και μετά την πάροδο του τριμήνου, αντιμετωπίζονται τα παραπάνω προβλήματα και η λειτουργία των φορέων συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της διάδοχης κατάστασης, δηλ. της κάλυψης των αντίστοιχων θέσεων με την επιλογή από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης των νέων προσώπων.

Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε μεγάλο αριθμό Νοσοκομείων της χώρας από τη μη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Ειδικότερα, μετά την για διαφόρους λόγους αποχώρηση και μη αναπλήρωση επί τρίμηνο Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών δημόσιων Νοσοκομείων, οι οποίοι κατείχαν αντιστοίχως και τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων τους, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και να λάβουν αποφάσεις για το οποιοδήποτε ζήτημα, είτε αυτό είναι σημαντικό, όπως η παραλαβή έργων, η αντικατάσταση ιατρικών μηχανημάτων, η πληρωμή εφημεριών κ.λ.π. είτε πρόκειται για ζήτημα καθημερινής ρουτίνας. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι πλήττει τα ίδια τα εν λόγω Νοσοκομεία, τους εργαζόμενους, τους νοσηλευόμενους και τους ασθενείς, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή συνέχεια, την εξέλιξη αλλά και γενικά τη σταθερότητα ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας.