Οικονομία

Το απεργιακό δελτίο της Πέμπτης

Το απεργιακό δελτίο της Πέμπτης Το απεργιακό δελτίο της Πέμπτης
Το απεργιακό δελτίο της Πέμπτης Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Παραλύει η χώρα μεθαύριο Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, λόγω της 24άωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κλάδοι, θέλοντας έτσι να καταδείξουν την αντίθεσή τους, στις κυοφορούμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, έως τώρα, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία, οι εξής τομείς:
– Το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ).
– Το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
– Οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις πολεοδομίες και τα μουσεία, ενώ θα συμμετάσχει και το προσωπικό –κυρίως- κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.
– Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.
– Οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί,, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και  οι φαρμακοποιοί).
– Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, το μετρό δεν θα κινηθεί, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν καθ όλη την διάρκεια της ημέρας τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ οριστικές αποφάσεις αναμένονται από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ειδικά όμως το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην Ομόνοια.

Ας σημειωθεί ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ. Επίσης, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, που θα αφορούν γεγονότα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις.