Οικονομία

Κλειστό ένα στα τρία καταστήματα

Κλειστό ένα στα τρία καταστήματα Κλειστό ένα στα τρία καταστήματα
Κλειστό ένα στα τρία καταστήματα Σταθεροποιείται η αναλογία μεταξύ κλειστών και ανοικτών επαγγελματικών στεγών στην εμπορική αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της ΕΣΕΕ του Σεπτεμβρίου 2015 και των στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, η αναλογία κλειστών και ανοικτών καταστημάτων εμφανίζεται σταθεροποιημένη στο 32% προς 27%, "αλλά και πάλι ένα στα τρία μαγαζιά είναι κλειστό" επεσήμανε ο ίδιος. Τα λουκέτα αφορούν κυρίως στον τομέα ένδυσης και εμπορίας κοσμημάτων ενώ η επέκταση των επιχειρήσεων αφορά στην εμπορία τροφίμων και αναψυχής.

Ανθεκτικότερες είναι οι επιχειρήσεις σε μικρότερες και τοπικές αγορές, ενώ στους μεγάλους δρόμους είναι εντονότερο το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις. Κύρια αιτία μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας, όπως καταγράφεται από την ΕΣΕΕ, είναι η φυγή από το κέντρο των μεσαίων και ανώτερων μεσαίων κοινωνικών κατηγοριών πληθυσμού προς τα προάστια, η αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και οι ευκολίες που προσφέρουν οι μεγάλες εμπορικές επιφάνεις στην περιφέρεια της πόλης, η μετακίνηση από το κέντρο δημόσιων υπηρεσιών αλλά και η πολυεπίπεδη κοινωνική κρίση.