Οικονομία

Να λειτουργήσουν ξανά προγράμματα της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας

Να λειτουργήσουν ξανά προγράμματα της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας Να λειτουργήσουν ξανά προγράμματα της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας
Να λειτουργήσουν ξανά προγράμματα της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας Από τον Βασίλη Αγγεόπουλο Την άμεση επαναλειτουργία προγραμμάτων των πρώην Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, τ. ΟΕΕ. Σε ενημερωτική επιστολή του, ο Σύλλογος τονίζει ότι ουσιαστικά τα προγράμματα των δύο Οργανισμών, που από το 2012 έχουν απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, πρακτικά έχουν σταματήσει.

Με δεδομένο ότι η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ, αλλά και του ΟΕΕ υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 5 – 6 δισ. ευρώ, αλλά και από το γεγονός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμός διαθέσιμων κεφαλαίων προς επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους 346 εκατ. ευρώ.(αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ), οι πρώην εργαζόμενοι των Οργανισμών αυτών θεωρούν ότι θα έπρεπε να εκπονηθούν σχετικά προγράμματα. Επίσης, πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να προκύψουν από εισροές από δόσεις δανείων του ΟΕΚ, που ανέρχονται στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, έχει διατηρηθεί ακόμη η εισφορά εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% και υπέρ ΟΕΕ 0.35%. Για το 2014 οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ ύψους 327.2 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για το 2015, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ αφού το ΙΚΑ παρακρατεί το 100 % των εισφορών αντί για το 30% που νόμιμα έχει θεσμοθετηθεί ως διαχειριστικά έξοδα.

Οι πρώην εργαζόμενοι των δύο αυτών Οργανισμών αναφέρονται στα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, από μια συντονισμένη προσπάθεια, για επαναλειτουργία προγραμμάτων του Εστίας και Κατοικίας. Οι προτάσεις τους για νέα προγράμματα εστιάζονται στους εξής τομείς:

    Επιδότηση ενοικίου.

Από το πρόγραμμα ωφελούνται εκατοντάδες επαγγέλματα αφού τα χρήματα που θα δοθούν στους πολίτες θα επιστραφούν στη αγορά με αυξημένη ωφέλεια για το ΑΕΠ, την ανεργία, την ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς. Ενισχύεται η ποιότητα ζωής του πολίτη και μειώνεται η φτώχεια.

    Κατασκευή Εργατικών Κατοικιών.

Από το πρόγραμμα ενισχύονται πάνω από εκατό επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, οι τοπικές οικονομίες αναπτύσσονται και εφόσον πραγματοποιηθεί στοχευμένα θα μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

    Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για χορήγηση στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο.

           Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν αρκετοί πολίτες που έχουν ιδιόκτητο οικόπεδο και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν κατοικία.

    Ενεργειακή αναβάθμιση των εργατικών κατοικιών- ιδιόκτητων δημοσίων κτηρίων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στα ιδιόκτητα οικόπεδα του ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν αρκετά επαγγέλματα αφού θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια, θα μειωθούν τα πρόστιμα από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα και θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

    Ενοικίαση διαμερισμάτων και παραχώρηση τους σε δικαιούχους-ωφελούμενους - -άστεγους και πρόσφυγες.

Από το πρόγραμμα θα ενισχυθούν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν μπορούν να ενοικιάσουν-πουλήσουν τις κατοικίες στα πέντε χρόνια της κρίσης αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία. Εκατοντάδες επαγγέλματα θα ωφεληθούν, κεφάλαια θα εισρεύσουν στην αγορά, θα τονωθεί η αγορά και θα μειωθεί η ύφεση. Ολοκληρωμένη πρόταση για την στέγαση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς κατοικίες.

    Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με διεύρυνση του αριθμού των ωφελουμένων και επέκτασης της περιόδου για τον χειμερινό τουρισμό. Δηλαδή ένα χρόνο να πηγαίνουν την θερινή και τον επόμενο χρόνο την χειμερινή περίοδο.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό θα είναι οι άμεσα ωφελούμενοι με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες αλλά θα δοθεί και η δυνατότητα για τουρισμό σε πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές στα χρόνια της κρίσης.

    Λειτουργία των κλειστών βρεφονηπιακών σταθμών και αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών-βρεφών με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού.

Εκατοντάδες παιδιά-βρέφη θα μπορούν να φιλοξενηθούν με αποτέλεσμα την ομαλή διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση ωρών των γονέων για την φύλαξη τους με συνέπεια να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται.

    Πρόγραμμα παροχής εισιτηρίων θεάτρου και βιβλίων.

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν τόσο οι συμπολίτες μας που θα μπορούν αξιοποιώντας τα κουπόνια αγοράς βιβλίων να μειώσουν τα οικογενειακά τους έξοδα όσο και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα βιβλία και τα θέατρα.