Οικονομία

Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα συμπληρώσει το παζλ στο Ασφαλιστικό

Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα συμπληρώσει το παζλ στο Ασφαλιστικό Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα συμπληρώσει το παζλ στο Ασφαλιστικό
Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα συμπληρώσει το παζλ στο Ασφαλιστικό Η κυβέρνηση φέρεται ότι προτίθεται να επιβάλει φόρο 1 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό π.χ. τα 1.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να βρει πόρους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.    

Ο φόρος αυτός θα συμπληρώσει το παζλ του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου και συγκεκριμένα το άρθρο 63 του προσχεδίου που απουσιάζει και θα αποφασιστεί στο επόμενο ΚΥΣΚΟΙΠ.

Παρ’ ότι στην κυβέρνηση επικρατούν αρνητικές σκέψεις για το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

- επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκατ. ευρώ.

-   επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

-   εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

Σοβαρό αντικίνητρο σε κάθε προσπάθεια αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα θα αποτελέσει η επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, που μελετά η κυβέρνηση.