Οικονομία

Σε ποιες επικουρικές συντάξεις είναι αναπόφευκτες οι περικοπές

Σε ποιες επικουρικές συντάξεις φαίνονται αναπόφευκτες οι περικοπές Σε ποιες επικουρικές συντάξεις φαίνονται αναπόφευκτες οι περικοπές
Σε ποιες επικουρικές συντάξεις είναι αναπόφευκτες οι περικοπές Αναπόφευκτες φαίνεται να είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, μετά και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες κατά την οποία υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για κάποια αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ζητούμενο είναι να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, με ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ να υπολείπεται για να καλυφθεί ο στόχος αυτός.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το ποσό αυτό "θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Σύμφωνα με το Μαξίμου, μάλιστα, "οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης".

Πληροφορίες από τη συνάντηση, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα δώσει σκληρή μάχη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα έχουν και τον τελικό λόγο και που μέχρι στιγμής έχουν προβάλλει ισχυρές ενστάσεις στα σχέδια της Αθήνας για αύξηση εισφορών.