Οικονομία

ΓΣΕΕ: Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς για το Ασφαλιστικό

ΓΣΕΕ: Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς για το Ασφαλιστικό ΓΣΕΕ: Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς για το Ασφαλιστικό
ΓΣΕΕ: Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς για το Ασφαλιστικό Την από κοινού απόφαση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων, να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων, κατήγγειλε η ΓΣΕΕ. Μάλιστα η Συνομοσπονδία με ανακοίνωσή της σχολιάζει το  γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή συνάντηση με τα συνδικάτα, σαν και εκείνη που έγινε χθες ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους εργοδότες.

Επίσης, επισημαίνει ότι μπορεί να αποφασίστηκε να επιτραπεί μια μικρή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τους εργοδότες, όταν προηγήθηκε προ ενός έτους, η μείωση των εισφορών τους, κατά 4,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο ως «Σκύλα» που καλούνται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι για να μην πέσουν στη «Χάρυβδη» των δανειστών. Κάνει λόγο για «δραματοποιημένο σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης», ενώ δεν παρέχονται λύσεις για την «καρδιά του Ασφαλιστικού προβλήματος» που είναι η ανεργία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και η αποφυγή. Εκτιμά δε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα οδηγηθούν όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι «στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όπως και σε ένταση «υπόγειων» μεθοδεύσεων μείωσης μισθών ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους». Στην κριτική της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο και για το γεγονός ότι για το θέμα της  επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων «ούτε κουβέντα δεν ακούγεται από την κυβέρνηση».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η Συνομοσπονδία συγκαλεί Γενικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, υπό μορφή μίνι συνεδρίου. Σε αυτή, όπως τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, θα συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι «των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας, για να αποφασίσουμε τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα».