Οικονομία

Πάει για Φεβρουάριο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό
Κατρούγκαλος: Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ψηφίζεται το Ασφαλιστικό Από τον βασίλη Αγγελόπουλο Την εκτίμηση, ότι το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό από τη Βουλή, πραγματοποίησε από το Παρίσι, ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παραχώρησε συνέντευξη στους Έλληνες ανταποκριτές και θεώρησε ότι το νομοσχέδιο για το ΑσΑφαλιστικό, δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση να το θέσει σε ψηφοφορία, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. «Δεν θα μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στον Γενάρη. Επομένως η ψηφοφορία να γίνει την πρώτη εβδομάδα, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ξανά ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αναμένεται να είναι «σκληρή», αλλά επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί κάποια θέματα «έξω από το τραπέζι των συζητήσεων», όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων. Τόνισε δε ότι βρίσκεται στο Παρίσι, ακριβώς για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, απέναντι στους θεσμούς. Ειδικά για το σάλο που έχει ξεσηκωθεί με τις εισφορές που θα κληθούν στο εξής, να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού διευκολύνεται «το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο». Το υπουργείο Εργασίας, όμως, διαπίστωσε ότι στην εφαρμογή, υπάρχουν και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους και για τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, από την επικουρική σύνταξη, από τις εισφορές λόγω του εφάπαξ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, συμφωνήθηκε «με όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών να γίνει μια επιτροπή ώστε να δούμε το άθροισμα της ασφαλιστικής και της φορολογικής επιβάρυνσης και να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μην είναι υπέρμετρη». Πάντως ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι να συμπληρώσει κανείς χρήματα, όταν ελαφραίνει κανείς μια κατηγορία, κι εμείς θέλαμε να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στους αδύναμους, πρέπει να βρει κανείς την αντίστοιχη συμπληρωματική χρηματοδότηση από κάπου αλλού. Απλώς θέλουμε να επιβαρύνονται περισσότερο αυτοί που έχουν, χωρίς βέβαια να καταλήγει να έχει δημευτικό αποτέλεσμα αυτή η επιβάρυνση».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεών του, στο σκέλος του ΕΚΑΣ, καθώς η αντικατάστασή του, σταδιακά, από την εθνική σύνταξη, θα έχει ως σκοπό την προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup, ο υπουργός Εργασίας προέβλεψε ότι δεν θα γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό γιατί δεν έχει ακόμα προηγηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας δεν έκρυψε την άποψή του ότι «σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε εμείς ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει το ίδιο».

Ο κ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το Μέλλον της Εργασίας, που πραγματοποιείται στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τις δύο ομολόγους του Υπουργούς της Γαλλίας κ. Myriam Εl Khomri αρμόδια για θέματα Εργασίας, Απασχόλησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικού Διαλόγου και Marisol Touraine, αρμόδια για θέματα Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών, της Γερμανίας κα Andrea Nahles αλλά και τον ομόλογο του, της Πορτογαλίας κ. Jose Vieira da Silva. Επίσης, θα συναντηθεί και με τον Διευθυντή Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων του ΟΟΣΑ κ. Stefano Scarpetta. Ο Υπουργός, στις 15 Ιανουαρίου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού του Συνεδρίου.