Υγεία

Ψυχική υγεία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις - Ψηφίζεται σήμερα η ιδιωτικοποίησή του νομοσχεδίου

Ψυχική υγεία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις - Ψηφίζεται σήμερα η ιδιωτικοποίησή του νομοσχεδίου Φωτογραφία: intime
Στα κάγκεκλα για την ιδιωτικοπΨηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία.οίηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία.

Σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα καλούν οι ενώσεις των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τη ψυχική υγεία.

Τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει απεργία και κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 11:00 π.μ..

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. «Ένα νομοσχέδιο που ’νοθεύει’ τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική ’της μείωσης της βλάβης’ αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του ’λειτουργικού χρήστη’».

Επίσης, όπως αναφέρει το healthstat.gr, δεν προβλέπεται τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.

Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, στόχος της κυβέρνησης είναι να ταΐσει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαμορφώσουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).

Αναφορικά με την απεξάρτηση, υπάρχουν διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις). Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια.

Και οι ιδιώτες στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλούν στην ίδια συγκέντρωση, καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείο Υγείας για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, με τον αποκλεισμό τους από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ