Οικονομία

Νέο ασφαλιστικό: Επιτροπή για τις αδικίες σε ελεύθερους επαγγελματίες

Νέο ασφαλιστικό: Επιτροπή για τις αδικίες σε ελεύθερους επαγγελματίες
Επιτροπή για να αρθούν τυχόν αδικίες του νέου Ασφαλιστικού σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την εύρεση των ανώτατων ορίων επιβάρυνσης, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με βάση το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα άδικα αποτελέσματα, από την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, θα αναλάβει η Επιτροπή που συγκροτήθηκε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εν λόγω επιτροπή θα εξειδικεύσει την πρόταση που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών).

Ουσιαστικά, πρόκειται για αλλαγή στο σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) που βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ανελαστικό σύστημα γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στα χρόνια ασφάλισης χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το πραγματικό εισόδημα και την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου.

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια αποτελέσματα προκληθούν από τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, θα πρέπει να ενταχθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στις γενικές αρχές για την ισονομία και δικαιοσύνη στο χώρο του ασφαλιστικού αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.