Οικονομία

Νομικοί απέναντι στην ρύθμιση για τις λίστες φοροδιαφυγής

Νομικοί απέναντι στην ρύθμιση για τις λίστες φοροδιαφυγής Νομικοί απέναντι στην ρύθμιση για τις λίστες φοροδιαφυγής
Νομικοί απέναντι στην ρύθμιση για τις λίστες φοροδιαφυγής Μεγάλη ήταν η προσέλευση στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, με την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, για την επίμαχη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λ.π.), ενώ αρνητική κριτική δέχθηκε η επίμαχη διάταξη.

Στην συζήτηση με θέμα «τις αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη και κράτος δικαίου», την οποία διηύθυνε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο τέως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Μαρκής, ο εισαγγελέας και τέως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, οι πρόεδροι των επιστημονικών Ενώσεων που συμμετείχαν στην συζήτηση, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Ιωάννης Γιαννίδης, καθηγητές Πανεπιστημίων, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η επίμαχη νέα νομοθετική ρύθμιση θεσπίστηκε για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, ενώ εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή θεσμοθετήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει η Πολιτεία τα αναγκαία μέτρα και χωρίς αυτά να έχουν ευδοκιμήσει, χωρίς να υπάρχει προσωπικό να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους και όταν οι γενικοί γραμματείς εσόδων αλλάζουν ο ένας μετά τον άλλο.

Ακόμη, ανέφερε ότι «εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας, αλλά και όταν υπάρχει το άρθρο 19 παράγραφος 3 του Συντάγματος, εκεί τελειώνει η κουβέντα».

Όπως είναι γνωστό το άρθρο του Συντάγματος αναφέρει πως «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α» (Σ.σ.: τα τελευταία άρθρα αφορούν την προστασία της κατοικίας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.)».

Η επίμαχη διάταξη, χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική και απαράδεκτη.