Οικονομία

Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση για τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες

Δεν ικανοποιούν οι αλλαγές και το κίνημα της «γραβάτας» συνεχίζει τις κινητοποιήσεις Δεν ικανοποιούν οι αλλαγές και το κίνημα της «γραβάτας» συνεχίζει τις κινητοποιήσεις
Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων στην οποία συμμετείχε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το νέο τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων δήλωσαν οτι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε οτι οι θέσεις της κυβέρνησης για βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό είναι γνωστές και προανήγγειλε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εντός του Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των μέτρων δήλωσε οτι ήδη έχει γίνει ποσοτικοποίηση και βρίσκεται σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη.

Υποδεχόμενος νωρίτερα τους εκπρόσωπους των επιστημόνων στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων οτι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση για τους αδύναμους αλλά και το ποιοι θα βάλουν πλάτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αλλαγές στις εισφορές που προωθούνται είναι οι κάτωθι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορώνστο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ?, αντί για τα586 ?.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1.  Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.  

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.