Οικονομία

Ρωμανιάς: Το κράτος λεηλατεί τα αποθεματικά και τον πάγιο πόρο του πρώην ΤΑΠ - ΔΕΗ

Ρωμανιάς: Το κράτος λεηλατεί τα αποθεματικά και τον πάγιο πόρο του πρώην ΤΑΠ - ΔΕΗ Ρωμανιάς: Το κράτος λεηλατεί τα αποθεματικά και τον πάγιο πόρο του πρώην ΤΑΠ - ΔΕΗ
Ρωμανιάς: Το κράτος λεηλατεί τα αποθεματικά και τον πάγιο πόρο του πρώην ΤΑΠ - ΔΕΗ Για «λεηλασία του συνόλου της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, της ασφάλισης του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ», κάνει λόγο ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο τέως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) και πρώην διευθυντής του ΤΑΠ ΔΕΗ, με άρθρο του στη «Φωνή των Συνταξιούχων της ΔΕΗ», τονίζει ότι με το άρθρο 43 του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, προκύπτει «εν ψυχρώ» η συγκεκριμένη λεηλασία. Ειδικότερα, ο κ. Ρωμανιάς σημειώνει ότι με το επίμαχο άρθρο, η περιουσία του ΤΑΠ ΔΕΗ, θα αποτελεί στο εξής περιουσία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ και ο πάγιος πόρος που αποτελούσε έως τώρα έσοδο του ΤΑΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Ρωμανιάς επισημαίνει ότι με το σχέδιο νόμου «τα αποθεματικά, ο πάγιος πόρος και οι καταθέσεις θα μπορούν, πλέον, να διατίθενται και να αναλώνονται για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων του νέου φορέα, άσχετων με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ». Χαρακτηρίζει το νέο φορέα «υπετροφικό μαμούθ», αφού στη σύνθεσή του, περιλαμβάνει «όλους όσους λειτουργούν στην Ελλάδα φορείς κύριας ασφάλισης, όλους τους φορείς υγείας και όλους τους φορείς εφάπαξ».

Άρα, κατά τον κ. Ρωμανιά «τα μεταβιβαζόμενα αποθεματικά και ο πάγιος πόρος της ασφάλισης θα μπορούν να αναλώνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την εξόφληση οποιασδήποτε σχετικής υποχρέωσης του νέου φορέα σε οποιοδήποτε συγχωνευόμενο ταμείο». Ο τέως ΓΓΚΑ υπενθυμίζει ότι τα αποθεματικά του πρώην ΤΑΠ ΔΕΗ έχουν σχηματιστεί από τη διαχρονική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο πάγιος πόρος «θεσπίστηκε ως υποχρέωση του κράτους επειδή αφαίρεσε στο παρελθόν την τότε σχηματισθείσα από τις εισφορές, περιουσία ασφάλισης. Χαρακτηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης «επιδίωξη πρωτοφανούς θρασύτητας», που μέχρι σήμερα δεν το είχε αποτολμήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Υπενθυμίζει δε ότι, όταν με νόμο αποφασίστηκε η ένταξη του ΤΑΠ ΔΕΗ στο ΙΚΑ, είχε προβλεφθεί ρητά ότι η περιουσία του Ταμείου, παραμένει στη διάθεσή του και ότι ο πάγιος πόρος εξακολουθεί να καταβάλλεται κανονικά. Σήμερα όμως με την προωθούμενη διάταξη, ο πάγιος πόρος, καταργείται.