Οικονομία

Crash test Κατρούγκαλου – θεσμών για βιωσιμότητα, χαράτσι, μείωση συντάξεων

Πρώτο «crash test» Κατρούγκαλου απο τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό Πρώτο «crash test» Κατρούγκαλου απο τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό
Πρώτο «crash test» Κατρούγκαλου απο τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό Συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00, για το Ασφαλιστικό.

Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό». Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης και επισπεύσθηκε κατά ένα 24άωρο. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν ως έχουν και μένει να αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, για ένα φλέγον ζήτημα, όπως είναι η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά, το πεδίο αντιπαράθεσης εστιάζεται στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών που στο σχέδιο νόμου, φτάνουν στο 20%. Το υπουργείο Εργασίας δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις για μικρότερα ποσοστά σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες. Μένει λοιπόν να αποσαφηνιστεί, τι πιστεύει η πλευρά των θεσμών και ποιες είναι οι αλλαγές που μπορεί να δρομολογήσει η μαζική αντίθεση που έχει προκαλέσει η αύξηση των εισφορών και οι οποίες κορυφώνονται με την γενική απεργία, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου.