Οικονομία

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το Ασφαλιστικό Μεγάλα σε συμμετοχή είναι τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την απόσυρση του Ασφαλιστικού. Στην Αθήνα οι πορείες καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος.

Στους δρόμους βρίσκονται σήμερα συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς όλης της χώρας διεκδικώντας ένα ασφαλιστικό βιώσιμο με δουλειές και συντάξεις χωρίς περικοπές για όλες τις γενιές. Σε διάφορα σημεία της Αθήνας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ΓΣΒΕ και ΕΣΕΕ μπροστά από τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων στην οδό Μητροπόλεως, ενώ το "κάλεσμα" του ΠΑΜΕ είναι στην Ομόνοια.

Ιδιαίτερα έντονα είναι η αστυνομική παρουσία με δυνάμεις των ΜΑΤ μοτοσικλετιστές και κλούβες να βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας για την αποφυγή επεισοδίων.

poreias10692

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν βενζινοπώλες, οδηγοί ταξί ναυτικοί, καθηγητές και δάσκαλοι, οι "ΠΟΕ-ΟΤΑ" και "ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ", ελεύθεροι επαγγελματίες, συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, η Ομοσπονδία Φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδος, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες με τα δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Το κοινό αίτημά τους είναι η άμεση απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που διαλύει όπως υποστηρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν και αυτά στη σημερινή γενική απεργία με τα τρένα τον προαστιακό και τον ηλεκτρικό να τραβάνε χειρόφρενο ενώ το μετρό θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το τραμ και τα λεωφορεία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

poreias grabates0688

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η πρώτη πορεία των ταξιτζήδων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους έφτασε ήδη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι διαδηλωτές ανάρτησαν μια ελληνική σημαία στα κάγκελα του υπουργείου και παραμένουν έξω από αυτό, έχοντας αποκλείσει την κυκλοφορία στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου έχουν παραταχθεί και τα αυτοκίνητα που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία.

KATASTIMATA0588

Στο υπουργείο αναμένεται να καταλήξουν και οι υπόλοιπες πορείες του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Καθ' οδόν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης είναι και αγρότες με τρακτέρ.

Κλειστά είναι όλα τα καταστήματα στην Κόρινθο και το Κιάτο, δεν υπάρχει ανοικτό ούτε καφενείο για καφέ και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Κορίνθου συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, μπροστά από την Εθνική τράπεζα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης που έχει γεμίσει ασφυκτικά, με την συμμετοχή όλων των εργατικών κέντρων του νομού και περισσότερων από σαράντα σωματείων της Κορινθίας, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι του Καζίνο Λουτρακίου. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών οι απεργοί θα κατευθυνθούν στον Ισθμό στο μεγάλο μπλόκο των αγροτών όπου ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Συμμετοχή στη  απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, την παράνομη διακίνηση καυσίμων και την καθετοποίηση της αγοράς

Δυναμικό "παρών" στο κάλεσμα των κοινωνικών φορέων του Έβρου, για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, δίνουν οι εργαζόμενοι του νομού.

Ειδικότερα, υψηλά ποσοστά αποχής υπαλλήλων σημειώνονται στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και των πέντε δήμων, ενώ μέχρι στιγμής η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης "αγγίζει", σύμφωνα με τον προϊστάμενο Στέργιο Αποστολακούδη, το 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κλειστά είναι σήμερα στο σύνολό τους τα καταστήματα καθώς και οι επιχειρήσεις καφέ εστίασης, σε όλο το νομό.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων, στις 11.00, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, ενώ στα μπλόκα των αγροτών προστέθηκε ακόμη ένα, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο ύψος του Βουτσαρά.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικού χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία, έχουν μπλοκάρει το κέντρο των Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί, ενώ όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και οι καφετέριες είναι κλειστές.

Από 4 διαφορετικά σημεία της πόλης στη Πρέβεζα, ξεκίνησαν τις 10 το πρωί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην συνέχει ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ. Στην 'Αρτα ,η πορεία του πραγματοποίησε Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών στην παλιά γέφυρα που παρέμεινε κλειστή από χθες το απόγευμα και άνοιξε μόνο για μισή ώρα το πρωί προκειμένου να περάσουν οι απεργοί.

Στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς. Ανάλογη είναι και η εικόνα στη Ηγουμενίτσα όπου από τις 6 το πρωί έδεσαν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών.