Οικονομία

«Έκρηξη» για το ευρώ έναντι του δολαρίου

«Έκρηξη» για το ευρώ έναντι του δολαρίου «Έκρηξη» για το ευρώ έναντι του δολαρίου
«Έκρηξη» για το ευρώ έναντι του δολαρίου Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών (1,1239 δολ.).

Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1814 δολ. από το επίπεδο των 1,1105 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διατηρεί τη δυναμική του παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης της. Επιπροσθέτως στο "κενό" φαίνεται να πέφτει και η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ν΄ ανακοινώσει νέο πακέτο χαλάρωσης τον Μάρτιο. Η στάση τους αυτή ενδεχομένως να οφείλεται στην διάψευση των υψηλών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί πριν την ανακοίνωση του προηγούμενου πακέτου το Δεκέμβριο από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τότε οι αναλυτές εκτίμησαν ότι το σύνολο των παρεμβάσεων ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε και σήμερα την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χαμηλού πληθωρισμού. Βέβαια προς το παρόν η ανατίμηση του ευρώ φέρνει τ΄ αντίθετα αποτελέσματα (ενισχύει δηλαδή τις αποπληθωριστικές τάσεις στην ευρωζώνη), καθώς συμβάλλει στην μείωση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών. Ταυτοχρόνως το ισχυρό ευρώ δεν ευνοεί την αύξηση των εξαγωγών, παρεμποδίζοντας έτσι την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,42% έναντι 0,3% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 9,12%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,002%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,054%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,102%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,0166%, τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,234%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1206 δολ.