Οικονομία

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Συνέδριο για τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Συνέδριο για τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Συνέδριο για τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης
Με θέμα την ύπαρξη ή όχι, βιωσιμότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση της Ελλάδα, το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποιεί συνέδριο αύριο, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (αίθουσα Golden).

Στόχος του συνεδρίου είναι να καταγραφούν ουσιαστικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, σύγχρονου και προβλέψιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις και θα αναζητηθούν τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και συναινετικής εθνικής στρατηγικής. Για το λόγο αυτό, στο τέλος του συνεδρίου αναμένεται ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων εργοδοτών, εργαζομένων και ερευνητικών φορέων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις από τον κ. Ηλία Σπυρούνια και τον κ. Σίμο Αναστασόπουλο, Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο αντίστοιχα, του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θέση κεντρικού ομιλητή θα έχει ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Κρεμαλή, ομότιμου καθηγητή, προέδρου της επιτροπής ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων, του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις στη χρηματοδότηση ασφαλιστικών συστημάτων. Στη συνέχεια θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στους αποτελεσματικούς τρόπους χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομιλητές γι' αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα είναι ο νυν γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκος Φραγκος και ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ και νυν καθηγητής ιδιωτικής ασφάλισης, στο τμήμα στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης, στο πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Για τις επιπτώσεις της διαχείρισης των ασφαλιστικών συστημάτων στη δημοσιονομική πολιτική, θα μιλήσουν ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής στο τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα στο νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας, ομιλητές στο συνέδριο θα είναι η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθώς και ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΑΕΕΓΑ «Η Εθνική».

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου εκτός από τον κ. Κρεμαλή και τον κ. Αναστασόπουλο, θα συμμετέχουν ο κ. Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, ο κ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στον ΙΟΒΕ, ο κ. Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).