Οικονομία

Τριγμοί στα έσοδα των Ταμείων

Τριγμοί στα έσοδα των Ταμείων Τριγμοί στα έσοδα των Ταμείων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τρίζει ξανά το οικοδόμημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού μια σειρά από Ταμεία, θα καταφέρουν με δυσκολία να καταβάλλουν συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται ξανά το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπως επίσης και το ΙΚΑ. Στον ΟΑΕΕ, η «τρύπα» στα έσοδα φτάνει στα 10 εκατ ευρώ και εξετάζεται ο τρόπος να υπάρξει εσωτερικό δάνειο από το ΙΚΑ, για να καλυφθεί η δαπάνη των 280 εκατ ευρώ και να καταβληθούν οι συντάξεις στους περίπου 370.000 συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο που το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, έχει και το ίδιο υποχρεωθεί σε ολιγοήμερο εσωτερικό δανεισμό – ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ ευρώ, για να μπορέσει με τη σειρά του να καλύψει τη μείωση εσόδων κατά 8% ή 70 εκατ ευρώ, που κατέγραψε τον Ιανουάριο και να μπορέσει να καταβάλλει συντάξεις στα τέλη Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, το ένα Ασφαλιστικό Ταμείο, δανείζεται το άλλο, για να καλυφθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη για τον επόμενο μήνα. Το μοντέλο αυτό, εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς το περασμένο καλοκαίρι, με συνέπεια να προκύψουν τα προβλήματα στη συνταξιοδότηση και να βρεθούν για λίγα 24άωρα χωρίς σύνταξη, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ.

Εξίσου προβληματική όμως, είναι η κατάσταση και στο ΕΤΕΑ, με ορατό τον κίνδυνο να προκύψει «τρύπα» στα έσοδα κατά 50 εκατ ευρώ. Συνολικά, το ταμείο που χορηγεί το 90% των επικουρικών συντάξεων χρειάζεται κάθε μήνα περίπου 240 εκατ ευρώ και από τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, εκτιμάται ότι από τις εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προκύψουν περίπου 190 εκατ ευρώ. Το όποιο «άνοιγμα» προκύψει έχει αποφασιστεί να καλυφθεί από αποθεματικά που υπάρχουν στο Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων. Βέβαια το ΕΤΕΑ περιμένει να λάβει έως τις 20 Φεβρουαρίου, άλλα 12 εκατ ευρώ από το ΜΤΠΥ, καθώς αυτό ήταν το ποσό του δανείου που του παρείχε για να καταβάλλει μερίσματα τον προηγούμενο μήνα. Μόνο που εάν το ΕΤΕΑ πάρει πίσω το δάνειό του, τότε το ΜΤΠΥ θα «στεγνώσει» με τη σειρά του από ρευστό, με κίνδυνο να μπορέσει να καταβάλλει μόνο το 1/3 των μερισμάτων. Ουσιαστικά το Ταμείο χρειάζεται 36 εκατ ευρώ κάθε μήνα για να καταβάλλει μερίσματα σε 280.000 δικαιούχους, τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα των 140 ευρώ. Όμως, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατο ΔΣ, το ΜΤΠΥ διαθέτει μόλις 10 εκατ ευρώ για την καταβολή των μερισμάτων.

Για το θέμα ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, αφού τα έσοδα παρουσιάζουν πτωτική πορεία από την αρχή του έτους.