Οικονομία

Δραματικές ώρες για το MEGA (upd)

Δραματικές ώρες για το MEGA Δραματικές ώρες για το MEGA
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο MEGA της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι μέτοχοι βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δίνοντας παράταση στην παράταση αφού αποδεκτή συμφωνία δεν μπορεί να βρεθεί, ήρθε και η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 8ης Μαρτίου ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Τηλέτυπος» αναστέλλεται, αφού τα δάνεια της εταιρείας είναι «στο κόκκινο». upd: Όλα τα σενάρια για το μέλλον του Mega

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το ΔΣ ούτε σήμερα κατέληξε σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέο ΔΣ, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα «Παραπολιτικά», σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του MEGA, ο Νίκος Πεφάνης. Σημειώνεται ότι ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε θέση εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ της Τηλέτυπος.

Στο κανάλι της Μεσογείων υπάρχει αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων, καθώς το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού είναι αβέβαιο.

Την Τρίτη, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ-MEGA». Οι μετοχές της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί η εταιρεία, δοθέντος του γεγονότος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Η διαπραγμάτευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €15,2 εκατ. του σταθμού έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της εισηγμένης «Τηλέτυπος», ουδείς μέτοχος τοποθέτησε χρήματα στην ΑΜΚ της εταιρείας μέχρι την τελευταία συνεδρίαση. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη απείχαν, γεγονός που μάλλον προξένησε μεγάλη εντύπωση. Της αύξησης απείχε και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος φαίνεται να κατέχει ποσοστό πέριξ του 5%. Τα χρήματα αυτά ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, η οποία απασχολεί πάνω από 500 άτομα.
 
Για το γιατί οι οικογένειες με τα «βαριά» ονόματα της Ελλάδας απείχαν, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως λένε κάποιες πηγές, οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων έχουν διαρραγεί. Οι νομικές εκκρεμότητες του Σταύρου Ψυχάρη και ο πόλεμος μεταξύ ΔΟΛ και Μεγάρου Μαξίμου ίσως είναι μία βασική παράμετρος της απροθυμίας των μετόχων. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι και οι οικονομικά εύρωστες οικογένειες διανύουν περίοδο «κρίσης», με την έννοια ότι δεν θα ήθελαν να βάλουν χρήματα από την προσωπική τους περιουσία – και εν αναμονή της υπόθεσης με την αδειοδότηση των σταθμών. «Η δε οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει έναν ακόμη σταθμό να φροντίσει, τον STAR. Γιατί να μην επενδύσει εκεί που είναι και μόνος του;», εξήγησε στον «Φ» άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρασκήνιο της υπόθεσης.
 
Μετά την πρώτη αποτυχημένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), η εταιρεία «Τηλέτυπος» (που ως εισηγμένη οφείλει να ενημερώνει τους μετόχους της και άρα ανακοινώνει τις εξελίξεις) παρέπεμψε τις εξελίξεις για την επομένη συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα.
 
Η ανακοίνωση είχε ως εξής: Στο 0,001% διαμορφώθηκε το ποσοστό καλύψεως της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος» (MEGA Channel). Όπως σημειώνει η εταιρεία, ο τρόπος διαθέσεως των αδιάθετων μετοχών θα αποφασισθεί σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την 1η Μαρτίου έληξε η προθεσμία ασκήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως των μετόχων της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €15.118.950 με την έκδοση 50.396.500 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας και τιμής διαθέσεως €0,30 ανά μετοχή, σε αναλογία μίας νέας μετοχής ανά δύο υφιστάμενες, όπως αποφασίσθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 26/05/2015. Όπως σημειώνεται, δεν αναλήφθηκαν 50.395.928 μετοχές, ονομαστικής αξίας 15.118.778,40 ευρώ (ποσοστό καλύψεως 0,001%).
 
Ακολούθησε δεύτερη αποτυχημένη συνεδρίαση. Με ανακοίνωσή της, η «Τηλέτυπος» ανέφερε ότι «ότι το διοικητικό συμβούλιο στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του της 07/03/2016, με θέμα την πιστοποίηση καταβολής ποσού της από 26/05/2015 αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσόν έως €15.118.950, ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για επόμενη συνεδρίασή του έως την 11/3/2016».
 
Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, ήρθε η ανακοίνωση για αναστολή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο.