Οικονομία

Ποιες επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή» των περικοπών

Ποιες επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή» των περικοπών Ποιες επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή» των περικοπών
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ, ναυτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΜ), είναι εκείνοι που κινδυνεύουν με σημαντικές μειώσεις, άνω του 20%, στις επικουρικές τους συντάξεις.

Η απροθυμία των θεσμών να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, οδηγεί σχεδόν αυτόματα στη λύση των περικοπών στις επικουρικές, που ειδικά για όσες η σχέση εισφοράς και ποσοστού αναπλήρωσης είναι αντιστρόφως ανάλογη, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες.

Ειδικότερα, οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται στους ναυτικούς πράκτορες, προέκυπταν έως τώρα με ποσοστό αναπλήρωσης που προσεγγίζει το 47%, ενώ οι εισφορές τους ήταν στο 8%.

Συνεπώς, η απαίτηση των θεσμών για εξισορρόπηση εισφορών με παροχές «φωτογραφίζει» τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Επίσης, οι τραπεζοϋπάλληλοι, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις λάμβαναν παροχές μέσα από προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, φτάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης στα επίπεδα 40 – 50%, ενώ οι εισφορές τους έφταναν στο 9% το πολύ. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, στα επίπεδα του 30%, έχουν εντοπιστεί στο πρώην επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, στις πρώην ΔΕΚΟ και στο ΤΕΑΠΟΚΑ (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης),  ενώ στο 32% ανέρχεται το ποσοστό αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους, πρώην υπαλλήλους εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ). Μόνο που σε αυτή την πολύ ειδική, τελευταία περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, έχει πολύ λίγα χρόνια ασφάλισης, λόγω της φύσης του επαγγέλματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική πλευρά είναι να αποδεχτεί ότι πρέπει να περιορίσει σημαντικά, ή ακόμα καλύτερα να ισοσκελίσει το έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που υπολογίζεται στα επίπεδα των 600 εκατ ευρώ. Αν από τις περικοπές που τελικά θα συμφωνηθούν δεν καλύπτεται το σύνολο του ελλείμματος, τότε το Ταμείο θα αναγκαστεί να καλύψει τη διαφορά με τα αποθεματικά του. Κάτι που ήδη γίνεται αφού τόσο στα τέλη της περασμένης χρονιάς (50 εκατ ευρώ), όσο και για να καλυφθεί η δαπάνη του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους (90 εκατ ευρώ), χρειάστηκε να αξιοποιηθεί μέρος των αποθεματικών του ΕΤΕΑ, μέσα από «σπάσιμο» ομολόγων με ζημία που υπολογίζεται στο 16% μεσοσταθμικά. Στην περίπτωση που τα αποθεματικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ανοίγματα του Ταμείου, τότε οι θεσμοί προτείνουν να επανέλθει στο προσκήνιο η θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα λειτουργεί περίπου ως «κόφτης» για να προκαλεί αυτόματες παρεμβάσεις (περικοπές) στις συντάξεις, όταν θα διαπιστώνεται έλλειμμα. Βέβαια, η συγκεκριμένη ρήτρα αποτέλεσε βασική «κόκκινη γραμμή» στην πρώτη φάση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρήθηκε ότι θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με συνέπεια να κινδύνευαν να μετατραπούν σε φιλοδώρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, η πρόταση που υπάρχει για τις επικουρικές συντάξεις είναι στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή με 40 χρόνια ασφάλισης, να φτάνει στο 18% το ποσοστό αναπλήρωσής τους, ενώ διατηρείται στο 6% η εισφορά…