Οικονομία

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Συνέδριο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Συνέδριο για την Κοινωνική Ασφάλιση
Με κεντρικό θέμα, εάν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην Κοινωνική Ασφάλιση, το Ελληνο–Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πραγματοποιεί συνέδριο, την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (αίθουσα Golden).

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ως ομιλητής ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και εκπρόσωποι φορέων ιδιωτικής ασφάλισης.

Στόχος είναι η αναζήτηση λύσεων στο φλέγον ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από συναινετικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Πέραν της ενημέρωσης των συνέδρων για τα (συνήθως γνωστά) οικονομικά και άλλα αίτια που εμποδίζουν τον εθνικό - κοινωνικό σχεδιασμό, θα κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις και θα αναζητηθούν τα δυνατά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και συναινετικής εθνικής στρατηγικής.

O Προέδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής υπογράμμισε: «Αναμφισβήτητα το ζήτημα της άμεσης και συνολικής αναδιάρθρωσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μονοπωλεί την τελευταία περίοδο την επικαιρότητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η εξυγίανσή του συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που επιτάσσουν οι συμφωνημένες μνημονιακές υποχρεώσεις. Η παραπάνω αναδιάρθρωση όμως προϋποθέτει τη δραστική και ριζική διευθέτηση μιας από τις εγγενείς αδυναμίες που διαχρονικά εμφάνιζε το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή της χρηματοδότησής του. Ο σχεδιασμός νέων τρόπων χρηματοδότησης του συστήματος, αλλά και η επιλογή ορθών πρακτικών διαχείρισης των ασφαλιστικών κεφαλαίων, αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις για το μεταρρυθμιστή του εθνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι ενέργειές του θα πρέπει να επιδιώκουν όχι μόνο την εξασφάλιση βιωσιμότητας, αλλά και τη διατήρηση ενός επαρκούς επιπέδου παροχών, τις οποίες θα απολαμβάνει στο απώτερο μέλλον η κοινότητα των ασφαλισμένων, αλλά και των συνταξιούχων».