Οικονομία

ΟΑΕΕ: Αποσύρονται οι μηνύσεις για χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

ΟΑΕΕ: Αποσύρονται οι μηνύσεις για χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
Όσοι έχουν δημιουργήσει οφειλές στον ΟΑΕΕ, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, γλιτώνουν τυχόν ποινικές διώξεις που μπορεί να έχουν ασκηθεί εναντίον τους, λόγω κατάργησής τους. Εγκύκλιος του Οργανισμού, επεξηγεί σχετική διάταξη νόμου και διευκρινίζει ότι όλες οι διώξεις που έχουν ασκηθεί παύουν και οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο.

Αιτία είναι το γεγονός ότι πλέον όλες οι υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο πλέον διαχειρίζεται τη διαδικασία είσπραξης.

Συνεπώς, τυχόν υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Επίσης, τυχόν εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση και αν έχουν εισαχθεί αποσύρονται από τον Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις τίθενται και στις δύο περιπτώσεις στο Αρχείο. Επιπλέον, αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων για τις ανωτέρω παραβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν εκτελούνται και, αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Ειδικότερα:

- Δεν υποβάλλονται εφεξής μηνυτήριες αναφορές.

- Μηνύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εκδίκαση, τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμοδίου Εισαγγελέα.

- Εφέσεις και αιτήσεις αναιρέσεων (εκκρεμή ένδικα μέσα) δεν συζητούνται ή αν έχουν εισαχθεί για συζήτηση αποσύρονται με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και τίθενται στο αρχείο.

- Ποινικές αποφάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του Νόμου, δεν εκτελούνται και αν έχει αρχίσει η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως το τέλος του 2015, είχαν μεταφερθεί από τον ΟΑΕΕ, οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικού ύψους 4,19 δισ. ευρώ και οι οποίες αφορούν 136.678 περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ΚΕΑΟ έχει λάβει κυρίως περιπτώσεις οφειλετών με χρέη από 5.000 – 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω, κατηγορίες που αφορούν περίπου το 25% του συνόλου.