Οικονομία

Ασφαλιστικό: Υποχώρηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Υποχωρούν για τα ποσοστά αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις Ασφαλιστικό: Υποχωρούν για τα ποσοστά αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Σχέδιο υποχώρησης από τις αρχικές προτάσεις της για τα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα προκύπτουν οι μελλοντικές συντάξεις, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Προσπαθώντας να ακολουθήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και να διατηρήσει τα στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης που επιθυμεί, η ηγεσία του υπουργείου, ετοιμάζει νέα, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για περιπτώσεις μελλοντικής συνταξιοδότησης από 15 έως 25 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τη 15αετία θα προκύπτουν με συντελεστή 0,77, όταν στο αρχικό σχέδιο ήταν 0,8. Αντίστοιχα, ο συντελεστής για περιπτώσεις συνταξιοδότησης από 15 – 18 έτη ασφάλισης μειώνεται στο 0,85, από 0,92 που ήταν αρχικά, ενώ για περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης με 18 έως 21 έτη ασφάλισης, ο συντελεστής υποχωρεί στο 0,95, από 1,04, που ήταν η αρχική πρόθεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι νέοι βελτιωμένοι συντελεστές δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών, που κάνουν λόγο ακόμα και για συντελεστή 0,45, στις περιπτώσεις της 15αετίας.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, πάντως, θεωρούν ότι με τις αλλαγές αυτές επηρεάζονται αρνητικά όλες οι συντάξεις, ακόμα και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης. Ο λόγος είναι ότι στο εξής η σύνταξη θα προκύπτει από ολόκληρο τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου και όχι από την τελευταία πενταετία ή διετία, όπως γινόταν έως τώρα, ανάλογα το Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρχει η τελική κατάληξη των συντελεστών, αλλά και του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των νέων συντάξεων, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το οριστικό ύψος τους…

Σημειώνεται ότι με βάση τους αρχικούς συντελεστές που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούσαν από το 12% και έφταναν έως το 48% για τις κύριες συντάξεις, ενώ έφταναν έως το 18% για τις επικουρικές. Η πρόταση των δανειστών όμως δεν θέλει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης από 48  - 55% για άθροισμα κύριας και επικουρικής ασφάλισης.