Opinions

Η ψηφιακή Ελλάδα

Η ψηφιακή Ελλάδα
Βασική στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός Κράτους πιο λειτουργικού, πιο δίκαιου, πιο φιλικού προς τους πολίτες. Αυτό βασικά σημαίνει δραστική μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρείτους πολίτες και κρατάει δέσμια την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό η κυβέρνηση αυτή τον αντιλαμβάνεται ως μια διαδικασία «μικρών επαναστάσεων» που βελτιώνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, απαλλάσσοντάς τους από περιττό κόστος και χαμένο χρόνο.

Όλη αυτή η στρατηγική είναι αποτυπωμένη με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Εκεί θα βρει κανείς περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα, οριζόντια και τομεακά, αλλά θα βρει επίσης και μια συγκεκριμένη φιλοσοφία εφαρμογής και υλοποίησης.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας πολύ πιο γρήγορα από όσο προσδοκούσαμε όταν την σχεδιάζαμε πριν από την πανδημία.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών αποδεικνύει πως η σημαντική αυτή, που για πολλούς φάνταζε αδύνατη, στόχευση είναι εφικτή και απολύτως ρεαλιστική.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το gov.gr το οποίο οι πολίτες αγκάλιασαν από τη από την πρώτη στιγμή. Με περισσότερες από 1.100 ψηφιακές υπηρεσίες, βλέπουμε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές από τα 9 εκατομμύρια του 2018 εκτοξεύτηκαν στα 94 εκατομμύρια το 2020.

Με πιο απλά λόγια: ενώ πριν από τρία χρόνια σε κάθε πολίτη αντιστοιχούσε λιγότερη από μία ψηφιακή συναλλαγή, πέρυσι κάθε πολίτης ολοκλήρωσε περίπου δέκα. Το πλήρως ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού.

Με δύο ψηφιακά κανάλια, αφενός την πλατφόρμα emvolio.gov.gr αφετέρου την άυλη συνταγογράφηση, τη δυνατότητα να πηγαίνει το κράτος στο πολίτη και να προτείνει ραντεβού. Και βέβαια και φυσικά κανάλια για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες αξιοποιήθηκαν τα φαρμακεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Απλουστεύσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν ένα ευεργετικό κλίμα για την οικονομία, καθώς απελευθερώνουν όχι μόνο πόρους, αλλά και χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό. Θυμίζουμε ότι μια πιο παλιά έκθεση του ΟΟΣΑ είχε προσδιορίσει το κόστος από τα λεγόμενα διοικητικά βάρη στο 6,8% του ΑΕΠ.

Γίνεται νομίζουμε φανερό ότι η χώρα μας μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ολοκληρώσει το ψηφιακό άλμα χωρίς βέβαια, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, να αφήσει κανέναν πίσω. Η χώρα αλλάζει σελίδα δημιουργώντας η ίδια το ψηφιακό της μέλλον.