Opinions

Απόστολος Ραφτόπουλος: Η ακρίβεια στο μισθό, οι μισθοί στα τάρταρα

Απόστολος Ραφτόπουλος Απόστολος Ραφτόπουλος
Απόστολος Ραφτόπουλος: Η ακρίβεια στο μισθό, οι μισθοί στα τάρταρα
Είμαστε η δεύτερη χώρα ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υψηλότερο πληθωρισμό και η προτελευταία στην αγοραστική δύναμη αλλά είμαστε η πρώτη χώρα στα επιχειρηματικά κέρδη.

Η ακρίβεια μας πλήττει όλους πολύ περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Την τελευταία τριετία τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 32% με πρωταγωνιστή της ακρίβειας το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ακολουθούν τα ΛΑΧΑΝΙΚΑ τα ΦΡΟΥΤΑ τα ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ κλπ. Στα είδη πρώτης ανάγκης ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ, ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΟΥ κλπ. Η επιτροπή ανταγωνισμού έκανε χαρτογράφηση σε πέντε προϊόντα ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ, ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ και ΤΥΡΙ. Η χαρτογράφηση έδειξε ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ αγοράζουμε ακριβότερα τα ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ έως 361% το ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ αγοράζουμε ακριβότερα έως 213% είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στο ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ μετά την ΕΣΘΟΝΙΑ. Για τα άλλα δύο προϊόντα δεν πρόλαβε να βγάλει τα αποτελέσματα η επιτροπή ανταγωνισμού γιατί δεν ανανέωσε την σύμβαση του ο Πρόεδρος κύριος ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ. Άραγε γιατί ;;;

Κάνεις όμως δεν χάνεται έτσι ο κύριος Ιωάννης Λιανός πήγε στην επιτροπή ανταγωνισμού της Μεγάλης Βρετανίας και μάλιστα με οκταετή θητεία.

Η ΓΣΕΕ και η ΕΕΚΕ πραγματοποίησε ΗΜΕΡΙΔΑ με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα τόσο του φυτικού όσο και του ζωικού κεφαλαίου όπου αναδείχθηκε το θέμα των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Τα αποτελέσματα της ημερίδας είναι:

1) Τετραπλασιάζονται οι τιμές για παράδειγμα τα μήλα φεύγουν από το χωράφι στα 0,40€ και ο καταναλωτής τα αγοράζει 1,60€ τα πορτοκάλια φεύγουν από το χωράφι στα 0,25€ και ο καταναλωτής τα αγοράζει 1€ τα αγγούρια φεύγουν από το χωράφι 0,50€ το κιλό και ο καταναλωτής τα αγοράζει 0,50 το ένα το ίδιο συμβαίνει και με το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα το αγοράζουν οι γαλακτοβιομηχανίες από τους αγελαδοτρόφους από 0,35€ έως 0,50€ το λίτρο και οι καταναλωτές το αγοράζουν έως 2,29€ το λίτρο το ίδιο συμβαίνει και με το κατσικίσιο φρέσκο γάλα οι βιομηχανίες το αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους 0,90€ το λίτρο και οι καταναλωτές το αγοράζουν έως 3€ το λίτρο. Για το πρόβειο γάλα δεν γίνεται λόγος γιατί όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ το απέσυραν από τα καταστήματα τους εκεί που είχε φτάσει η τιμή.

2) Αυτό που αναδείχθηκε περισσότερο είναι ο αφανισμός του πρωτογενούς τομέα τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην κτηνοτροφία. Παράγουμε το 20% του γάλακτος που χρειαζόμαστε για κατανάλωση το υπόλοιπο 80% το εισάγουμε σε διάφορες μορφές. Πώς είναι δυνατόν όλα τα φρέσκα παστεριωμένα αγελαδινά γάλατα να γράφουν πως είναι 100% Ελληνικά ;;; Το ίδιο και το μοσχαρίσιο κρέας παράγουμε περίπου το 20% της κατανάλωσης το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο.

3) Αναδείχθηκαν ακόμα οι νόμιμες και οι παράνομες Ελληνοποιήσεις.

4) Αναδείχτηκαν οι ελλείψεις των ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

5) Αναδείχθηκε το ολιγοπώλιο και η έλλειψη ανταγωνισμού της αγοράς.

Έτσι λοιπόν όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους καταναλωτές με σκοπό την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, και την απληστία των κερδών. Να σημειωθεί ότι είμαστε η δεύτερη χώρα ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υψηλότερο πληθωρισμό και η προτελευταία στην αγοραστική δύναμη αλλά είμαστε η πρώτη χώρα στα επιχειρηματικά κέρδη.

Ενώ ο Πληθωρισμός στην Ευρώπη μειώθηκε τον Μάρτιο από 2,6 τον Φεβρουάριο σε 2,4 στην Ελλάδα αυξήθηκε από 2,9 τον Φεβρουάριο σε 3,2 τον Μάρτιο. Παρά τα 25 μέτρα - ημίμετρα που έχει πάρε η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να πάρει κι άλλα την στιγμή που τα συμφωνηθέντα δεν εφαρμόζονται.

(Ο Απόστολος Ραφτόπουλος είναι πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ)